El Vallès Occidental fa pinya per reactivar la indústria a la comarca


  • Comparteix:

Ajuntaments, patronals, sindicats, cambres de comerç i universitats es comprometen a reactivar la indústria del Vallès Occidental per impulsar la recuperació econòmica de la comarca. La declaració 'Cap a la segona reindustrialització del Vallès Occidental', en la qual hi ha Sant Cugat, consensua promoure la cooperació empresarial, la recerca, les infraestructures de transport i les telecomunicacions. La signatura ha tingut lloc aquest dimecres al matí a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En l'actualitat, el Vallès Occidental té 860.000 habitants i crea l'11% del PIB de Catalunya. El territori genera una ocupació de 315.000 persones i 24.400 empreses. No obstant això, hi ha 80.000 persones sense feina i s'han perdut 28.000 llocs de treball a la indústria des de 2009. En aquests últims anys, han tancat 1.470 centres de treball industrial i hi ha hagut més de 1.200 ERO en els últims 24 mesos.

Els sindicats han jugat un paper important en la promoció d'aquesta trobada entre els diferents agents econòmics de la comarca. El secretari comarcal d'UGT del Vallès Occidental, Josep Santcristòfol, ha fet una crida a la unitat per impulsar la competitivitat i la qualitat.

Josep Santcristòfol

Podem si som agosserats, podem si cooperem i podem si consensuem. Podem ser un territori d'indústria i qualitat.


Arran de la progressiva davallada del teixit industrial d'aquest territori, la declaració defensa impulsar la indústria com a model del creixement econòmic. Així també es vol afrontar la situació de deteriorament social, la caiguda constant de la capacitat productiva i l'augment de l'atur.

El rector de la UPC, Enric Fossas, adverteix que la declaració quedarà en no-res si no s'obtenen resultats tangibles.

Enric Fossas

Si no aconseguim generar llocs de feina, la declaració no haurà servit de res.


L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha defensat aquest acord com un punt de partida però ha alertat que cal concretar i treballar fort si es volen aconseguir resultats. A més, segons Conesa, aquest procés s'ha de fer amb un compromís de transparència.

Mercè Conesa

Ens hem d'exigir, ens hem d'esforçar. Però cal mesura, objectius concrets, cal ser transparents. I si no ho aconseguim hem d'explicar els motius.


Més formació per millorar el teixit industrial
Entre els compromisos, també hi apareixen l'impuls de la formació dual per a joves aturats i majors de 45 anys, i treballar per pla energètic territorial atès que els costos en aquest àmbit cada vegada són més elevats. Un altre punt on es fa èmfasi és la necessitat que el coneixement de les universitats es transformi en innovació empresarial tant en productes com en processos.

Qui signa la declaració?
Els signants de la declaració són els 23 alcaldes del Vallès Occidental, els sindicats UGT i CCOO, patronals del Vallès, les Cambres de Comerç de Terrassa i Sabadell, les universitats amb presència al territori (UAB, UPC, UIC) i la fundació ESDI. S'ha desmarcat de la signatura la patronal Cecot, que reclamava més rellevància en el procés.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.