El debat sobre les eleccions europees omple a vessar la Casa de Cultura


  • Comparteix:

El debat ha tingut lloc a la Casa de Cultura

El debat ha tingut lloc a la Casa de Cultura

Més de 150 persones han assistit aquest dimarts el debat públic sobre les eleccions europees que han organitzat Cugat.cat, 'Diari de Sant Cugat' i 'Tot Sant Cugat' a la Casa de Cultura. Una Europa més forta que doni respostes als problemes socials i a la crisi econòmica han estat les reivindicacions dels nou partits polítics que han participat a la trobada, que també ha comptat amb intervenció del públic. La participació a les eleccions, el model social que ha de seguir Europa i l'encaix europeu d'una eventual Catalunya independent han estat temes que també han abordat les formacions.





CiU ha considerat prioritari lluitar contra la crisi i resoldre els problemes socials que se n'han derivat, tot recordant que han de ser 'els bancs qui rescatin els bancs'. La formació, representada per Luca Bellizzi, ha jugat fort la carta sobiranista i ha apuntat la necessitat que Europa reconegui la voluntat del poble català a les urnes després de la consulta.

Luca Bellizzi

No amago que volem votar el 9N i si l'Estat espanyol no ho permet demanarem a les institucions europees el seu compromís. Demanarem a Europa que reconeiguin la voluntat a decidir del poble a les urnes.


El PSC ha defugit la qüestió de la independència i ha centrat la seva intervenció en la resolució dels problemes socials. Una recepta que, segons Alejandro Colldefors, ha d'escapar de l'austeritat aplicada fins ara i apostar per l'ocupació i la lluita contra el frau. El socialista ha reconegut les dolences del dèficit democràtic i per això emplaça la ciutadania a anar a votar.

Alejandro Colldefors

El que cal és anar a votar i trencar aquesta desafecció de la ciutadania cap als polítics. I l'única manera d'avançar a més Europa amb menys nocturnitat és demostrar entre tots que ens interessa.


El PP ha aprofitat per defensar la gestió feta pel govern espanyol com a mirall del paper del partit al nou Parlament Europeu. El PP aposta per la unió bancària, una Europa menys burocràtica i una Catalunya més integrada econòmica i políticament. Sobre l'encaix d'un estat català, Joan Milian Querol ha advertit que la independència contravé als valors de la mateixa UE.

Joan Milian Querol

Crec que si volem decidir a Europa hem de continuar a Espanya. A Europa la mida importa. El dret a decidir és convertir en estrangers part dels seus compatriotes.


ERC ha reclamat polítiques ambicioses en inversió pública, sobretot en infraestructures, com a generadores de llocs de treball. La formació ha insistit en la necessitat d'una Europa més justa que redueixi de forma urgent les desigualtats socials. Francesc Iglésies també ha argumentat la independència de Catalunya en l'escenari europeu com una manera lícita de donar veu als catalans.

Francesc Iglésies

Catalunya té tot el dret de ser un estat que pugui millora Europa. A tothom li convé. La Unió Europea és un projecte de suma.


ICV-EUiA ha compartit amb ERC la lluita contra la pobresa i la necessitat de marcar la diferència amb les 'polítiques regressives'. El partit, que ha situat CiU com a corresponsable d'aquest tarannà, aposta per una Europa sostenible que camini amb la complicitat ciutadana. Delfina Rossi Silvano també ha fet un clam pel dret a decidir del poble català.

Delfina Rossi Silvan

Anem desmuntant l'Europa dels estats i aquí té molt a veure l'Europa dels pobles. I per això apostem pel dret a decidir a Europa, on tenim aliances compromeses, sinó també a l'Estat espanyol.


Alejo Vidal-Quadras ha assenyalat VOX com l'alternativa als grans partits dins els Parlament Europeu. Vidal-Quadras ha apuntat a un canvi dràstic en les polítiques aplicades per Europa com la recepta per sortir de la crisi i resoldre l'endeutament. El representant de VOX, que advoca per una UE més forta i competitiva, també ha advertit que una independència passarà factura als catalans.

Alejo Vidal-Quadras

Necessitem una Europa més unida, més solidària i més competitiva. Una separació unilateral d'una part d'un estat membre comportaria automàticament la sortida de la UE i de la zona euro en el cas català.


C's, amb Carolina Punset, ha reclamat una Europa més transparent i participativa, amb un compromís amb l'economia verda. La formació considera que resoldre la indignació ciutadana és l'assignatura pendent de l'Europa dels 28, tema clau per sortir de la crisi. Carolina Punset ha demanat una Europa unida que planti cara a 'nacionalismes i euroescèptics'.

Carolina Punset

El primer és una Europa unida i això és incompatible amb les visions de nacionalistes i els euroescèptics. No entenc què fan trucant a la porta de la UE.


UPyD vol reforçar Europa amb la creació d'una unitat bancària i unes institucions més transparents. En aquest sentit, el partit ha remarcat la necessitat d'explicar el paper d'aquests organismes per acostar més el projecte europeu als ciutadans. María Teresa Giménez Barbat també s'ha mostrat contrària a moviments secessionistes advertint dels perills d'un efecte dòmino.

María Teresa Giménez

Aquí hi ha polítics que el que faran a Europa serà treballar per trencar-la. Si això tira endavant hi haurà un efecte dòmino. Ja hi ha 28 països, ja és un guirigall.


Família y Vida (Impulso Social) ha retrocedit fins al govern Aznar per buscar culpables a la crisi actual i s'ha proclamat euroescèptica 'amb l'Europa que hi ha ara'. Rubén Calvo ha situat Familia y Vida com el partit que reivindicarà polítiques per a les persones, entre d'altres, aquelles que advoquin pel dret a la vida i, sobretot, la família.

Rubén Calvo

La solució de la crisi passa per recentrar la política i l'economia en la persona. Hem de protegir les persones i la societat. No ha de ser l'empresa, sinó la família qui defineixi la vida.


Preguntats sobre candidats o famílies polítiques, CiU aposta pel representant liberal Guy Verhofstadt; el PSC pel socialdemòcrata Martin Schulz; el PP opta pel popular Jean-Claude Juncker; ERC, des de l'Aliança Lliure Europea, valorarà les propostes de Shulz i del verd Ska Keller; un nom que juntament amb José Bové defensa ICV-EUiA, des dels verds, en coalició amb Alexis Tsipras, del Partit de l'Esquerra Europea; VOX es decantarà pel Partit Popular Europeu, C's no descarta el grup liberal o el mixt; UPyD pensa en Schulz sempre que no doni suport al dret a decidir; i Familia y Vida apunta el seu cap de llista, Rafael López-Diéguez.

El debat, moderat per la periodista del diari 'Ara' Carme Colomina, ha comptat amb la participació del públic, format per més de 150 persones. Els ciutadans s'han interessat per temes com el poder dels lobbies, el rescat bancari i els responsables reals de la crisi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.