Acord per donar suport a investigar els crims del franquisme, tot i el rebuig del govern a la figura de Garzón

CiU, en contra del paper del jutge Baltasar Garzón en aquest cas

política

Publicat el 17/mai/10 per Mar Castro

Divergència d'opinions al ple municipal sobre la figura del jutge Baltasar Garzón i la investigació dels crims del franquisme. Tots els grups municipals, tret del PP, han fet palesa la necessitat d'investigar aquests crims, però el govern local, amb majoria de CiU, i el grup d'ERC han rebutjat donar suport a Garzón en el seu procediment judicial en el Tribunal Suprem.

ICV-EUiA ha presentat una moció al ple municipal d'aquest dilluns, amb esmenes d'ERC, per donar suport a la investigació dels crims del franquisme. La proposta ha rebut el suport de tots els grups amb representació al consistori, tret del PP.

Tot i que CiU, amb majoria absoluta, ha donat suport a la proposta dels ecosocialistes, s'ha mostrat contrària a dos dels quatre acords presentats, així com al preàmbul de la moció. L'alcalde, Lluís Recoder, ha explicat aquesta decisió.

Lluís Recoder

Estem d'acord amb que es modifiqui la llei d'Amnistia de 1977 perquè es puguin jutjar els crims del franquisme, però no volem exalçar la figura de Garzón.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Calderon, ha titllat aquesta decisió del govern de 'greu'.

Joan Calderon

Vostès diuen que donen suport al primer punt però no al segon i crec que això és molt greu. Crec que ens ho hauríem de fer mirar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio





Un dels punts de desacord entre convergents, republicans i ecosocialistes és que la moció exigeix que les víctimes del franquisme que van instar a l'inici del procediment judicial obert pels crims del franquisme puguin ser part en el procediment judicial contra el jutge Baltasar Garzón en el Tribunal Suprem.