La Flama del Canigó escalfa l'anhel del Sant Cugat independentista


Temes relacionats

La Flama del Canigó arriba un any més a Sant Cugat (23/jun/14)

La Flama del Canigó torna a Sant Cugat (15/mai/14)

La flama del Canigó arriba a Sant Cugat amb la veu de Mònica Terribas (23/jun/13)

La Flama del Canigó il·lumina la lluita per la cultura catalana (25/jun/13)


  • Comparteix:

La Flama del Canigó ha encès un any més la foguera de Sant Joan a la plaça d'Octavià, un acte que enguany ha servit de clam a favor del dret a decidir i per reivindicar l'independentisme d'arrel més cultural. Diverses entitats de cultura popular han acompanyat aquest dilluns la Flama pels carrers de la ciutat, en una cita que tampoc no ha oblidat el tradicional homenatge a la llengua i les tradicions de Catalunya.

Òmnium Cultural ha tornat a sortir al carrer per encendre la Flama del Canigó, i ho ha fet conjuntament amb els Gausacs i els Diables, entre d'altres entitats. La jornada ha tingut dos epicentres principals. La festa ha donat el tret de sortida amb la rebuda de la Flama a la plaça de la Vila, des d'on una cercavila ha iniciat una marxa pels carrers del centre que ha posat el punt final a la plaça d'Octavià.

La presidenta local d'Òmnium, Maria Rosa Caballé, ha explicat que la Flama d'enguany té un sentit especial pels 'moments que viu Catalunya' i perquè és l'any del Tricentenari.

Maria Rosa Caballé

Aquesta flama és especial, per recordar aquells que ens van deixar el 1714.


Tot plegat per presentar el poble català com un 'teixit associatiu imparable, un poble organitzat i organitzador que és capaç de resistir i avançar' cap al dret a decidir. El punt culminant ha arribat amb l'encesa de la foguera amb la Flama del Canigó, un acte que ha aplegat centenars de persones al davant del Monestir. Dos pilars dels Gausacs, una ballada de sardanes amb la Cobla Mediterrània i l'Entitat Sardanista de Sant Cugat i l'actuació dels Diables han posat l'apunt festiu a la jornada.

L'escriptor Víctor Alexandre ha estat l'encarregat de llegir un any més el manifest, que enguany ha fet una menció especial al dret a decidir. Per Alexandre, és un bon moment per reivindicar les arrels més tradicionals de l'independentisme, aquelles que fan referència a la defensa d'una llengua i identitat pròpies.

Víctor Alexandre

En l'àmbit cultural, el factor capital és la llengua, i especialment ara que es troba amenaçada. La Flama del Canigó expressa el sentiment de pertinença a un poble.


La Flama del Canigó és una tradició vinculada al solstici d'estiu que recorre les diferents terres de parla catalana durant la revetlla de Sant Joan. La festa comença al cim del Canigó, des d'on els voluntaris reparteixen la flama que encén les fogueres repartides per diversos municipis catalans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.