La Generalitat activa el protocol per contaminació atmosfèrica


  • Comparteix:

Sant Cugat pateix aquests dies un episodi de contaminació atmosfèrica / Foto: Premsa Sant Cugat

Sant Cugat pateix aquests dies un episodi de contaminació atmosfèrica / Foto: Premsa Sant Cugat

El departament de Territori i Sostenibilitat ha activat aquest divendres a les sis del matí el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals a 40 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, inclòs Sant Cugat, que constitueixen l'àmbit d'aplicació del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire. El protocol es mantindrà activat durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si s'ha reduït la contaminació i es pot desactivar.

La mesura s'ha pres per un episodi ambiental que dificulta la dispersió dels òxids de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió (PM10). Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats.

En concret, segons s'informa des de la Generalitat, actualment s'estan mesurant nivells màxims de 180 micrograms/m3 de NOx en algunes estacions quan el llindar a evitar, segons el protocol, és de 200 micrograms/m3. La previsió apunta que l'episodi persistirà almenys fins a finals del cap de setmana, fet que implica que el protocol estarà activat com a mínim fins al dilluns. Serà aleshores quan tècnics de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament valoraran si hi ha hagut una disminució de la contaminació i, per tant, si es pot desactivar.

L'activació d'episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire, aprovat al setembre, amb l'objectiu de complir amb els límits de contaminació exigits per la normativa comunitària. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, s'informa la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar i s'emeten consells generals a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), a més d'instar les elèctriques i cimenteres a reduir les emissions.

Velocitat limitada
El protocol obliga a limitar la velocitat a les vies ràpides de les comarques afectades a 90 km/h. La mesura ha de servir per minimitzar l'impacte de la contaminació en el medi ambient i la salut durant l'episodi ambiental de contaminació atmosfèrica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.