El Memorial Joan XXIII reconeix Lasa pel seu impuls del diàleg al País Basc


  • Comparteix:

La guanyadora del premi Memorial Joan XXIII, Maixabel Lasa, vídua de l'exgovernador civil de Guipúscua Juan María Jáuregui, ha assegurat que li preocupa que el País Basc vulgui passar pàgina 'massa ràpid' i que creu que tots els responsables en el conflicte al territori s'haurien d'implicar en el procés de diàleg. Aquest ha estat el missatge que Lasa ha traslladat durant la concessió del guardó aquest dimarts al Claustró del Monestir, a càrrec de la Unipau i l'Institut Victor Seix de Polemologia.

Lasa, una peça clau en la reconciliació dels diferents bàndols del conflicte basc, ha recollit el premi al Claustre del Monestir, en un acte que ha tingut la presència de l'alcaldessa, Mercè Conesa. L'homenatjada ha manifestat el seu entusiasme per rebre un premi com aquest a Catalunya. Tammateix, veu amb preocupació com el País Basc està vivint el seu procés de pau.

Maixabel Lasa

Tinc por de el País Basc vulgui passar de pàgina massa ràpid. Tots els que tenen responsabilitats s'haurien de mullar en aquest procés.


L'acte d'entrega del Memorial Joan XXIII també ha estat presidit per la presidenta de l'Institut Víctor Seix, Montserrat Salvat, i el president de la Unipau, Arcadi Oliveres. De fet, aquest últim ha destacat l'exemple que suposa Maixabel Lasa en la cerca del diàleg per acabar amb conflictes violents com el del País Basc.

Arcadi Oliveres

Lasa és un veritable exemple de pau i de reconciliació


La cerimònia ha estat carregada de discursos en favor de la pau i de reconeixement a la figura de Maixabel Lasa, així com del seu marit, Juan María Jáuregui, assassinat per ETA el 2000. Des de llavors, Lasa ha treballat per fomentar la reconciliació i el perdó entre víctimes del terrorisme i membres del grup armat a la societat basca.

El Memorial Joan XXIII és el guardó dedicat al reconeixement de la cultura de la pau més antic de Catalunya i de l'Estat espanyol, creat el 1967. En edicions anteriors ha anat a parar a personalitats com la historiadora Empar Salvador, el escriptor Josep Vallverdú, el bisbe Joan Godayol i un dels impulsors del moviment Elkarri, Jonan Fernàndez.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.