El TSJC obliga l'EMD de Valldoreix a demolir tres cases per llicències il·legals


Temes relacionats

L'EMD defensa la legalitat de les llicències de les cases afectades per l'enderroc ( 6/feb/15)

Comença l'enderroc d'un dels xalets construïts en zona verda a Valldoreix (12/abr/07)


  • Comparteix:

Imatge d'una de les cases afectades / Foto: Google Maps

Imatge d'una de les cases afectades / Foto: Google Maps

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una sentència que obliga l'EMD de Valldoreix a enderrocar tres cases edificades amb llicències de reparcel·lació i obres 'fraudulentes', propietat de l'empresa Bei Barcelona. El dictamen, arran d'una denúncia del 2002, dóna la raó a l'apel·lació dels denunciants que, després de veure arxivat el cas, han aconseguit que l'EMD assumeixi les despeses judicials d'un procés que alerta d'una reparcel·lació que en lloc de dividir en tres parts els terrenys va crear dues parcel·les, una d'elles amb dos habitatges. El període de tres mesos que té l'EMD per fer efectiu l'enderroc finalitza en les properes setmanes.

El cas neix al 2002 quan dos veïns van denunciar la reparcel·lació i construcció il·legal de tres cases en uns terrenys ubicats a la cantonada dels carrers de Coster i Sant Francesc. Malgrat que l'assumpte va quedar arxivat el gener de l'any passat, el recurs d'apel·lació dels denunciants ha estat estimat pel tribunal, que condemna ara l'EMD a demolir els habitatges. La sentència ferma considera provat 'el frau i la manifesta il·legalitat' en què va incórrer en aquella època l'administració en atorgar la llicència de reparcel·lació i construcció de les cases.

El text cita l'article 339 del PGM, assenyalant que el planejament aplicable només permet construir una edificació per parcel·la. És per això que el jutge reprova que la llicència de reparcel·lació atorgada no donés lloc a la divisió dels terrenys en tres parts, sinó en dues parcel·les, una d'elles amb dues cases. A més, la sentència apunta que un dels habitatges no respecta la normativa urbanística en no donar la façana al carrer. El document també marca que, en la parcel·la que té dues cases, els propietaris argumenten ara que una d'elles té ús per a 'oficines' malgrat tenir piscina pròpia.

El TSJC, a banda d'imposar a l'EMD el pagament de les costes judicials dels denunciants, també anul·la el decret de l'entitat municipal del 5 de novembre en què concedia una nova llicència de reparcel·lació, legalitzant les cases. Segons la resolució judicial, amb data de 12 de novembre, l'administració valldoreixenca té tres mesos per fer efectiu l'enderroc una vegada hagi rebut la sentència.

Bei Barcelona
La propietat de les cases és de l'empresa Bei Barcelona, que no és la primera vegada que afronta un enderroc del seu patrimoni. El 2007 es van demolir els polèmics 'tres xalets' construïts il·legalment en zona verda a Valldoreix el 2001. L'actuació, executada de forma subsidiària per l'EMD, complia una sentència del TSJC que anul·lava de ple dret les llicències atorgades. Les cases es van construir en zona verda amb una llicència de rehabilitació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.