El govern i els ajuntaments tindran prioritat per comprar habitatges de desnonats


  • Comparteix:

Santi Vila, durant la roda de premsa / Foto: ACN

Santi Vila, durant la roda de premsa / Foto: ACN

El govern ha acordat aquest dimarts una bateria de mesures que entraran en vigor de forma immediata per reforçar la protecció de les famílies en risc de vulnerabilitat residencial. La Generalitat i els ajuntaments tindran preferència a l'hora de comprar els habitatges on s'hagin fet desnonaments quan els bancs els posin a la venda per evitar que acabin en mans d'inversors voltors. La mesura s'aplicarà fins al 2021 i afecta els 72 municipis amb més demanda acreditada, entre ells Sant Cugat.

Això suposarà que, abans de vendre algun d'aquests habitatges, les entitats financeres hauran de comunicar-ho a la Generalitat, que tindrà preferència per comprar-los pel mateix preu que tinguin previst vendre'l. Els ajuntaments també podran participar en aquesta adquisició. El govern podrà comprar els immobles gràcies a una partida pressupostària de vuit milions d'euros prevista en els pressupostos, a la previsió d'ingressos de l'impost sobre pisos buits i amb els fons municipals de sòl i habitatge de la majoria d'ajuntaments catalans.

Les altres mesures
Entre la bateria de mesures, també hi ha assegurar la rehabilitació dels habitatges en mal estat que s'hagin quedat les entitats financeres. L'executiu preveu sancionar les entitats que en sis mesos no tornin a posar els immobles a lloguer amb multes d'entre els 3.000 i els 90.000 euros. Si l'habitatge està en un dels 72 municipis de demanda acreditada, com el cas de Sant Cugat, podrà exigir-se'n la cessió temporal, perquè l'administració faci les obres de forma subsidiària i pugui destinar-lo a famílies en risc d'exclusió residencial per a un període de fins a 10 anys.

Una altra de les accions serà destinar ajuts a les famílies residents en habitatges dels quals ja han estat desnonats. Aquestes famílies tindran la consideració de col·lectiu prioritari a l’hora d’obtenir un ajut per pagar el lloguer i així garantir la permanència a l’habitatge.

En paral·lel, s'elaborarà un registre d'habitatges buits. Per fer-lo, les entitats financeres i les persones jurídiques hauran d'inscriure en un termini de tres mesos les vivendes buides procedents de les execucions hipotecàries. Els habitatges de les persones físiques no s’hi hauran d’inscriure fins que estigui aprovat el reglament que desenvolupi el registre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.