Bancs del Temps de tot el país es reivindiquen com una eina de cohesió


  • Comparteix:

Sant Cugat ha acollit per primera vegada una trobada de Bancs del Temps d'àmbit català amb motiu del desè aniversari del Banc del Temps local. Els més de 80 participants en la jornada d'aquest dissabte, que s'ha dut a terme a la Casa de Cultura, han compartit experiències de projectes que han tingut èxit, com, per exemple, horts urbans i exposicions fotogràfiques, entre d'altres.

El primer banc del temps de Catalunya va néixer al barri barceloní del Guinardó el 1998 de la mà de l'Associació Salut i Família. Aquesta associació va prendre el model de les cooperatives mutualistes dels anys 80 del segle XX dels Estats Units, i posteriorment d'Europa, que van engegar aquests intercanvis temporals.

D'aquesta manera, els Bancs dels Temps no van néixer com a una eina per evitar l'exclusió social, sinó que a cada lloc on està establert és una representació del teixit social i cultural d'aquell territori. Segons la directora general de Família i Salut i primera fundadora d'un Banc del Temps a Catalunya, Elvira Méndez, els Bancs del Temps són acceleradors de la cohesió social, perquè posen en comú interessos col·lectius dels ciutadans.

Elvira Méndez

El Banc del Temps és un potent accelerador de la cohesió social, en el sentit d'allò que posem en comú tots els ciutadans i ciutadanes.


De la seva banda, la coordinadora del Banc del Temps de Sant Cugat, Anna Soler, ha explicat que en aquests 10 anys d'història, el banc local ha crescut molt en socis, però sobretot en intercanvis entres aquests socis.

Anna soler

Són 10 anys en què hem anant incrementant el nombre de socis, però sobretot el nombre d'intercanvis. Al final el que compta no és el nombre de persones, sinó els intercanvis i les relacions, que promoguin una cohesió social, que és l'objectiu principal del Banc del Temps.


Des del naixement del primer Banc del Temps, aquesta iniciativa s'ha anat estenent per tot el territori català.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.