La 30a edició del curs d'estiu de la Unipau abordarà els conflictes d'arreu del món


  • Comparteix:

Una de les trobades del curs d'estiu de la UniPau / Foto: UniPau

Una de les trobades del curs d'estiu de la UniPau / Foto: UniPau

La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) dedicarà la 30a edició del seu Curs d'Estiu a reflexionar i aprofundir en l'origen dels diferents conflictes d'arreu del món. Sota el lema 'Els fils que mouen els conflictes', les sessions tindran lloc al Centre Borja del 9 al 15 de juliol i tindrà com a ponents el Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel, la politòloga Susan George i el president de la Unipau, Arcadi Oliveres. Cugat.cat oferirà una cobertura especial del curs.

L'anàlisi d'enguany pivotarà sobre les forces econòmiques i les guerres per recursos naturals, les motivacions per conflictes identitaris i el rol de l'ajuda humanitària. Les sessions es faran al Centre Borja.

El Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel serà l'encarregat de la conferència inaugural del nou curs, que arrencarà el dijous 9 de juliol a les set de la tarda. L'endemà la gran atracció serà la xerrada de la directora associada de l'Institut Transnacional, presidenta de l'Observatori de la mundialització i vicepresidenta de l'associació Attac, la francesa Susan George, que parlarà sobre 'els conflictes que acompanyaran el canvi climàtic'.

El dissabte 11, el director honorífic de la Càtedra Unesco de la Filosofia per la Pau de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Martínez, farà una aproximació a la 'filosofia per fer les paus'. Ucraïna i el jihadismes seran altres temes que s'abordaran al llarg de la jornada. Aquell diumenge, el professor de Ciències de la Comunicació de la UAB José María Perceval oferirà una xerrada sobre els conflictes i interessos al Sàhara, mentre que la politòloga Itziar Ruiz-Giménez aprofundirà en els casos de la República Centre Africana i Somàlia.

Dilluns les xerrades se centraran en els conflictes als països àrabs, l'equilibri entre Rússia i la Xina i les noves estratègies bèl·liques. El mateix dia el president de la Unipau, Arcadi Oliveres, acostarà una xerrada sobre el paper de la comunitat internacional en els conflictes.

El president del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Pere Ortega, farà el dimarts 14 una aproximació al mercat armamentístic parlant sobre el 'lobby político-militar industrial a Espanya'. La relació entre els bancs i els conflictes seran l'eix vertebrador d'algunes de les xerrades de la jornada.

L'última jornada del curs tindrà lloc dimecres 15 amb ponències sobre la gestió de conflictes, on es posaran sobre la taula propostes per acabar amb ells.

Consulta aquí el programa detallat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.