Mor Tomŕs Grau, fill predilecte de Sant Cugat

Tomŕs Grau durant el pregó de la Festa Major

Societat

Publicat el 10/gen/16 per Anna González

El fill predilecte de Sant Cugat Tomŕs Grau ha mort aquest diumenge als 89 anys. Grau, germŕ de l'artista Josep Grau-Garriga i pare de l'empresari Ramon Grau, ha estat estretament vinculat a la vida de Sant Cugat, principalment com a membre de la Penya Regalčssia i de l'Associació per a la Preservació del Patrimoni Cultural.

Nascut el 1926 a Sant Cugat, Tomŕs Grau ha treballat des de diverses vessants per a la preservació de la tradició i la cultura del municipi. Destaca el seu paper a la Penya Regalčssia, a la qual va representar durant la lectura del pregó de la Festa Major.

El santcugatenc també és autor dels llibres 'La vinya i el blat' i 'El desertor'. Aquesta última obra, publicada per l'editorial Cossetŕnia, transporta el lector al passat més rural de Sant Cugat i a una čpoca i una generació marcada per la Guerra Civil. A més, durant anys ha col·laborat amb el 'Tot Sant Cugat', on escrivia la crňnica de costums i tradicions titulada 'Mirant enrere' i amb el 'Diari de Sant Cugat'. El llibre 'Mirant enrere. Personatges i costums del meu Sant Cugat' recull aquests articles. També va col·laborar a Cugat.cat en la tertúlia dels grans del magazín radiofňnic 'Sant Cugat a fons', on compartia l'estudi amb Joan Fŕbregas, Pere Pahisa, Magí Puigoriol i Jordi Franquesa.

El 2011 va donar 200.000 fotografies del fons fotogrŕfic de Premsa Local-Tomŕs Grau Garriga, que engloba material d'entre 1985 i 2005.

El funeral serŕ aquest dimarts a les deu del matí a l'església del Monestir i la capella ardent estarŕ oberta a partir d'aquest dilluns al tanatori de Mira-sol.