El documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu', codirigit per Arantza Diez, s'estrenarà a TV3


  • Comparteix:

El documental està produït per La Kaseta Ideas Factory i TV3

El documental està produït per La Kaseta Ideas Factory i TV3

El documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu', codirigit per la periodista santcugatenca Arantza Diez, s'estrenarà al programa 'Sense Ficció' de TV3 dimarts de la setmana que ve. El documental explica la història d'Òscar Camps, un socorrista català que es llença cada dia a les aigües de l'illa de Lesbos per salvar vides dels refugiats que fugen de països en conflicte com Síria, el Líban i l'Afganistan.

La foto del cadàver d'Aylan Kurdi, el nen de tres anys que va morir ofegat en una platja turca, va sacsejar Òscar Camps. El socorrista va decidir deixar enrere la seva empresa, la seva dona i els seus fills per viatjar a Lesbos. El va seguir el seu company Gerard Canals, amb qui va impulsar Proactiva Open Arms, una ONG de socorristes que treballa a l'illa grega per salvar refugiats que intenten creuar el mar Egeu amb llanxes pneumàtiques o vaixells de fusta vells.

Arantza Diez ha explicat a Cugat.cat que durant el rodatge han detectat la poca implicació de les administracions europees en tasques de rescat.

Arantza Díez

És una tasca que queda en mans de voluntaris i organitzacions petites sorgides per donar resposta. On hem treballat ens ha costat trobar grans organitzacions humanitàries.


'To Kyma', que significa 'l'onada' en grec, és el nom de l'hostal on dormen els socorristes. L'allotjament s'ha convertit en un dels punts neuràlgics de Lesbos, on en un dia poden arribar a desembarcar fins a 8.000 refugiats. L'illa grega és un dels epicentres d'un èxode humanitari que l'any passat va veure com 800.000 persones creuaven l'Egeu.

El documental també aborda el tractament que fan els mitjans de comunicació d'aquesta crisi humanitària. La periodista es fa seva la reflexió del protagonista, que considera que sovint l'acumulació de xifres no permet aprofundir en el drama humà

Arantza Díez

Òscar Camps sempre diu que pels mitjans la crisi són xifres i molt anonimat. Ell explica que en la seva situació pot veure la història de vida que hi ha al darrere de cada persona.


El documental està cordirigit per Arantza Diez i David Fontseca, i està produït per La Kaseta Ideas Factory i TV3. La projecció tindrà lloc quan faltin cinc minuts de les deu de la nit.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.