Arran retira plaques de carrers amb noms d'alcaldes franquistes de Sant Cugat


  • Comparteix:

Dues de les plaques retirades per Arran

Dues de les plaques retirades per Arran

Arran ha retirat plaques de tres carrers de Sant Cugat amb noms d'antics alcaldes franquistes: Nicolás Villar, Josep Barnils i Pau Muñoz. En lloc d'aquestes referències, l'organització ha penjat cartells amb els noms de tres 'lluitadores per la llibertat': Lina Odena, Marina Ginestà i Teresa Claramunt.

L'actuació d'Arran ha tingut lloc a l'avinguda de l'alcalde Barnils, a la plaça del Doctor Villar i al carrer de Pau Muñoz, l'últim dels quals va rebre aquest nom el 2004.

La portaveu d'Arran, Cecília Aranda, critica Convergència per permetre noms franquistes al nomenclàtor.

Cecília Aranda

Convergència està en el procés independentista però permet que hi hagi aquests noms als carrers de Sant Cugat.


Lina Odena, Marina Ginestà i Teresa Claramunt són els noms triats per substituir les plaques dels alcaldes franquistes. Segons Arran, l'elecció es deu al fet que són 'lluitadores que van oposar-se franquisme durant la guerra i la dictadura, les quals, massa sovint, són menyspreades arreu de l'Estat espanyol amb monuments, condecoracions i records dels seus botxins'.

Aranda assegura que la tria de tres dones no és casualitat sinó que pretén evidenciar la poca presència femenina al nomenclàtor.

Cecília Aranda

Només hi ha 41 carrers de dones a Sant Cugat, dels quals 21 són de verges o santes. En canvi, hi ha 380 carrers amb nom d'home.


Més plaques franquistes
Aquesta setmana, ICV-EUiA ha lamentat que l'Ajuntament no hagi retirat encara tots els símbols franquistes que hi ha a Sant Cugat, en referència a les plaques del desaparegut Instituto Nacional de Vivienda (INV). La portaveu ecosocialista, Roser Casamitjana, va traslladar al torn de precs i preguntes del ple d'aquest dilluns aquesta inquietud i va reclamar el compliment d'una moció aprovada en aquest sentit fa dos anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.