Les gramínies i la parietària, el pol·len més present a la primavera i l'estiu a Sant Cugat

A la primavera creixen els nivells de pol·len

Societat

Publicat el 29/mar/16 per Albert Prat

El pol·len de gramínies i de parietària serà el més present a l'aire a la primavera i l'estiu a Sant Cugat. Aquestes dues plantes són les que provoquen més al·lèrgies respiratòries. En paral·lel, les pluges de les últimes setmanes han fet que el pollancre, un dels arbres més presents a la ciutat, deixi menys pol·len a l'atmosfera.

La meteorologia, però, pot fer canviar els nivells que es poden trobar a l'aire i, en cas d'uns mesos d'abril i maig plujosos, podria reduir la presència de grans de gramínia i parietària. Ho ha explicat a Cugat.cat la directora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Jordina Belmonte.

Jordina Belmonte

El que més mal fa és el que passa a la resta de Catalunya. El pol·len de gramínies comença ara fins al maig o el juny i podria arribar fins a la tardor. Hi ha molta gent que pateix al·lèrgia a aquest pol·len, com també a la parietària.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Aquesta situació és la que ha fet que el pollancre aquest any generi menys pol·len i, de retruc, menys llavors. Belmonte ha explicat que aquests elements, popularment coneguts com a borró, no generen al·lèrgies, només irritació i altres molèsties. A l'hivern, el plàtan i el xiprer han estat els més presents a l'aire santcugatenc. Les persones que pateixin al·lèrgia poden consultar setmana a setmana els nivells dels diversos tipus de pol·len dividits per zones al web del Punt d'Informació Aerobiològica.