Collserola busca minimitzar l'impacte dels tres milions de visitants anuals


  • Comparteix:

Collserola ha superat els tres milions de visitants anuals / Foto: Consorci Parc de Collserola

Collserola ha superat els tres milions de visitants anuals / Foto: Consorci Parc de Collserola

El Parc Natural de Collserola vol minimitzar l'impacte derivat del creixement de l'afluència de públic a la serra, que ha superat els tres milions de visitants anuals. El Consorci del Parc Natural de Collserola treballa per definir una nova estratègia de regulació de l'ús públic i per això ha constituït una taula amb la participació dels nou ajuntaments del parc, entre ells el de Sant Cugat. Les primeres accions han abordat les activitats esportives de gran format, que a partir del 2017 quedaran limitades.

De moment, aquest 2016 s'aplicarà un període d'adaptació per a les entitats que han organitzat activitats durant els darrers anys. S'aplicarà una reducció en el nombre de participants en funció de la fragilitat de la zona per on transcorri i s'ajustaran els recorreguts al mapa de camins autoritzables que s'ha elaborat.

A partir de l'any vinent, s'han consensuat mesures més estrictes per a les activitats esportives de gran format. Així, s'ajustaran els recorreguts, es reduirà el nombre de participants i es limitarà el nombre d'activitats anuals. L'objectiu és fer front a l'increment d'aquest tipus d'activitats, que des del 2009 s'han gairebé duplicat. El 2015 el parc va acollir més de 250 activitats autoritzades amb uns 70.000 participants. Són unes xifres que han crescut considerablement respecte als gairebé 150 esdeveniments del 2009 i els gairebé 40.000 participants.

Aquesta taula intermunicipal també analitzarà en els propers mesos l'ús de la bicicleta de muntanya i les mesures correctores. De moment, les ordenances del parc estableixen la prohibició expressa de circular per corriols, rieres, camps a través i camins inferiors a tres metres, i l'obligació de respectar la preferència dels vianants. Per això, el consorci es reunirà amb diferents entitats vinculades amb el món de la bicicleta per abordar l'ordenació de l'ús de la bicicleta a la serra.

De moment, una de les entitats que ha participat de les trobades per a l'anàlisi és la Unió Ciclista Sant Cugat. El seu president, Rafa Robledo, ha destacat la necessitat d'abordar la problemàtica derivada de l'ús de la bicicleta al parc, practica que suposa un milió de ciclistes a l'any.

Rafa Robledo

En un any ha passat un milió de persones en bicicleta. La xifra demostra que hi ha un problema que en un futur pot ser més greu.


Robledo aposta per una ordenació basada en la formació i la conscienciació.

Rafa Robledo

És necessari comprometre els clubs de la zona durant tot el procés.


Està previst que la taula de treball es reuneixi de manera sistemàtica durant tot l'any. A més, el consorci incorporarà els suggeriments i les propostes de diferents agents socials.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.