Sant Cugat podria ser la seu de la nova diòcesi vallesana anunciada pel Vaticà


  • Comparteix:

Divendres es podria conèixer el nom dels tres nous bisbes que substituirien Ricard Maria Carles.

Divendres es podria conèixer el nom dels tres nous bisbes que substituirien Ricard Maria Carles.

Sant Cugat podria ser la seu d'un nou bisbat que aglutinés les parròquies situades als dos Vallès. Aquest nou bisbat seria resultat de la desició presa pel Vaticà de dividir l'actual diòcesi de Barcelona en tres nous bisbats. El rector de la parròquia de Sant Pere Octavià ha lamentat que s'especuli sobre el tema i ha demanat que s'obri un procés de debat i deliberació.

El Vaticà ha decidit dividir en tres bisbats l'actual diòcesi de Barcelona. Un aglutinarà les parròquies situades al Baix Llobregat, Pendès i Garraf; l'altra, les del Barcelonès, Maresme i la ciutat de Barcelona; i l'altra, al Vallès. Els municipis de Sant Cugat i de Terrassa sonen, ara com ara, per acollir el futur bisbat vallesà.

La desició, presa unilateralment per la Santa Seu, la va anunciar divendres el cardenal Ricard Maria Carles davant dels bisbes auxiliars i dels vicaris episcopals que van assistir al consell Episcopal, màxim òrgan de govern de la diòcesi.

El rector de la parròquia de Sant Pere Octavià no ha rebut amb bons ulls la 'filtració' sobre la possible divisió de la Diòcesi de Barcelona en tres bisbats.
Mossèn Blai Blanquer lamenta que algunes persones hagin 'trencat el silenci' que hi havia sobre el tema. De tota manera, i una vegada trencat el silenci, el rector ha volgut deixar clar que, en cas que finalment vulgui tirar-se endavant aquesta divisió, s'hauria de fer, prèviament, un procés de debat intern.

Mossèn Blai Blanquer

La impressió que tenim des de la base és que cal tenir prudència però si hi ha gent que juga amb el silenci, nosaltres hem de dir que això no es pot fer de cop.


Pel que fa a la possibilitat de tirar endavant l'escissió, Mossèn Blanquer ha recordat que ja existeix un sistema de demarcacions pel qual un sol bisbe no s'ha de fer càrrec de tota la província de Barcelona, sinó que hi ha d'altres bisbes delegats.

Per al rector, aquest sistema ja funciona prou bé, i és per això que seria més partidari de continuar amb aquesta fórmula, compartint serveis però donant més autonomia a les demarcacions, ja que considera que crear nous bisbats amb tota l'estructura que comporten, és 'impensable i innecessari', i que tampoc hi ha un bon sistema de comunicacions radial entre les diferents poblacions vallesanes.

Mossèn Blai Blanquer

Vol dir una estructura independent i això és impensable a Barcelona multiplicar-ho per tres. Que n'hi diguin bisbats però que siguin autònoms amb serveis comuns.


Divendres juntament amb el nomenament del nou arquebisbe, Lluís Martínez Sistach, es podria fer oficial el nomenament dels altres dos bisbes. Tot apunta que l'actual bisbe auxiliar, Josep Àngel Sáiz, aniria a Sant Cugat i el sacerdot Jaume Pujol, de l'Opus Dei, seria el titular de Vilafranca. Algunes fonts, però, asseguren que un dels dos noms encara podria ser que no estigués decidit.

En tot cas, Mossèn Blai ha reiterat la necessitat que sigui la persona designada per substituir a Ricard Maria Carles la que, des d'aquí, s'assegui i plantegi, si ho creu necessari, aquest debat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.