Sant Cugat reclama una Europa a l'altura en la crisi dels refugiats


  • Comparteix:

Sant Cugat ha celebrat aquest dilluns el Dia d'Europa, però no sense reivindicació. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha reclamat a l'Estat espanyol que prengui decisions i a Europa estar a l'altura per donar sortida a la crisi del refugiats. Conesa també ha esperonat els estats membres i la ciutadania a lluitar contra els totalitarismes i el terrorisme. Per primera vegada, la commemoració s'ha dedicat a una comunitat resident al municipi, enguany la francesa.

La crisi dels refugiats i la gestió de la Unió Europea han centrat bona part de la celebració d'enguany, que s'ha desenvolupat al Claustre del Monestir. La CUP havia decidit no assistir a la celebració i va demanar cancel·lar l'acte com a protesta contra el paper de la Unió Europea (UE) en la crisi dels refugiats i l'enduriment de les lleis migratòries.

Tot i això, el municipi ha mantingut els actes institucionals. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha lamentat que l'Estat espanyol, representant davant la Unió Europea en la crisi del refugiats, no prengui decisions.

Mercè Conesa

Potser la bandera que hauria d'estar a mig pal és la de l'Estat espanyol, ja que en aquest moment ens està representant davant la Unió Europea, i no està prenent decisions en relació amb els refugiats.


L'Ajuntament ja va mostrar el seu rebuig a les polítiques europees cap als refugiats amb la baixada a mig pal de la bandera d'Europa. Així, Sant Cugat va evidenciar l'oposició a les polítiques comunitàries d'expulsió de refugiats a Turquia i mostrar el condol per les persones que han mort o pateixen situacions vulnerables a les fronteres europees.

L'altre aspecte que ha marcat la commemoració ha estat que aquesta s'ha dedicat a la comunitat francesa. El conseller de l'Assemblea de ciutadans francesos a l'Estat espanyol, Portugal i França, el santcugatenc Renaud Le Berre, ha explicat per què Sant Cugat acull un gran nombre de ciutadans francesos.

Renaud Le Berre

Sant Cugat té una qualitat de vida molt bona. A més està molt a prop de Barcelona, s'hi viu bé, hi ha espai, sobretot pels nens, hi ha escoles i feina. També hi ha un teixit industrial molt competitiu. Els francesos ens sentim atrets per aquesta ciutat.


Els veïns francesos, gairebé 900, són la segona comunitat més nombrosa a la ciutat, només per darrere d'Itàlia, segons dades del 2015 facilitades de forma provisional per l'Ajuntament. Al tercer lloc se situa la comunitat boliviana amb 732 residents. A Sant Cugat conviuen 116 nacionalitats estrangeres, fet que suposa 10.151 habitants.

L'acte institucional també ha tingut la visita del director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, a més d'una àmplia representació política. A més, l'Institut de la Infància ha organitzat tallers per als més petits.

El Dia d'Europa commemora la declaració de Schuman, que va tenir lloc el 9 de maig del 1950. Aquest text que marca l’inici de la construcció europea, ja que l’aleshores ministre d’Afers Estrangers de França, Robert Schuman, va proposar la idea de crear la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, que va ser l’embrió de l’actual Unió Europea.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.