Un brot de galteres per mala vacunació afecta alumnes d'Esade Sant Cugat

Salut recomana a alguns joves revacunar-se de galteres després dels brots / Foto: ACN

Societat

Publicat el 17/mai/16 per Acn / Alba Triadó

Esade de Sant Cugat és un dels centres universitaris afectats pels brots de parotiditis, malaltia més coneguda com a galteres. La conselleria de Salut ha detectat alguns brots d'aquesta malaltia en joves que van ser vacunats entre el 1994 i el 1996 amb dosis no prou efectives. Les galteres produeixen la inflamació de glàndules situades a cada galta i no acostumen a causar problemes greus.

Alguns joves s'hauran de tornar a vacunar per prevenir les galteres, després d'haver-ne aparegut diversos brots en centres universitaris. Segons Televisió de Catalunya, les dosis d'aquells tres anys, incloses en la vacuna triple vírica, intentaven minimitzar els efectes secundaris, com dècimes de febre i un cert malester, però les partides es van retirar quan es va constatar que eren menys efectives a l'hora de prevenir la malaltia.

Els malalts poden contagiar altres persones des dels tres dies abans que la malaltia es manifesti fins a quatre dies després d'aparèixer l'inflor de les galtes, encara que pot allargar-se fins a nou dies. La malaltia es pot transmetre per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones malates. El departament de Salut recomana als afectats quedar-se a casa cinc dies després dels primers símptomes.

Tot i que, en general, les galteres són una malaltia benigna, en alguns casos pot presentar complicacions, i per això és obligatori declarar-les. Salut envia un missatge tranquil·litzador i recomana que qui hagi estat en contacte amb algun malalt consulti al metge si s'ha de revacunar.