L'Ajuntament obrirà un concurs públic per a les entitats per gestionar nous horts urbans


  • Comparteix:

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, durant la presentació del nou programa

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, durant la presentació del nou programa

L'Ajuntament obrirà un concurs adreçat a entitats per gestionar horts urbans situats en tres terrenys públics. La proposta, del programa 'Cultiva't', té finalitats educatives, ambientals i de cohesió social. Un dels solars està situat al barri de Volpelleres, a Can Canyameres, i els altres dos al carrer d'Amposta, a prop de la carretera de Rubí.

La principal novetat d'aquest programa municipal és que a partir d'ara es desenvoluparà amb entitats de caire social o ambiental sense ànim de lucre. És a dir, els ciutadans que vulguin optar a gestionar un hort urbà ho hauran de fer a través d'una entitat. Fins ara, els horts urbans que hi ha al barri de Can Mates, per exemple, estan gestionats per persones a títol individual, jubilats en la seva majoria. És una situació, però, que a la llarga també es vol canviar en aquest espai, com ha explicat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech.

Joan Puigomènech

Tot i que hi hagi interès de tipus individual, hi ha d'haver una organització comuna que supleixi els problemes que sorgeixen.


Abans de cedir l'espai, l'Ajuntament habilitarà els solars amb la infraestructura bàsica: tancament, punt d'aigua i casetes d'eines. Les entitats l'hauran d'autogestionar al llarg dels cinc anys de durada de la cessió.

Com accedir a un hort urbà a Sant Cugat
- Espais públics: se cediran a les entitats a partir d'una convocatòria de concurs públic. El primer concurs començarà al juny i inclourà tres parcel·les de propietat municipal situades a la masia de Can Canyameres, de 900 metres quadrats, i dues parcel·les al carrer d'Amposta, d'un total de 3.900 metres quadrats.

- Espais privats: se cediran a entitats a través d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, el propietari i l'entitat. Prèviament cal que l'entitat hagi contactat amb el propietari del solar. A la vegada, el propietari pot sol·licitar una bonificació de l'IBI pel solar que ha cedit perquè es converteixi en un hort urbà.

Projecte pilot d'horts urbans al Casal de Mira-sol: inici estiu 2016
Al consell de barri de Mira-sol del febrer de 2014, els veïns van proposar crear un hort en l'espai lliure posterior a l'edifici del casal de 3.385 metres quadrats, de propietat municipal, i reservar una part del pressupost de lliure disposició per a la seva implantació. Es va proposar, també, que la gestió dels horts es fes a través d'una entitat. Aquest projecte, cedit a l'associació de veïns del barri Cíclica, es posarà en marxa aquest estiu.

La posada en marxa servirà com a camp d'experimentació i aprenentatge per a altres horts de la ciutat. Aquesta entitat ha presentat recentment un projecte a l'Ajuntament que inclou la creació de 48 parcel·les d'horts per a famílies d'entre 24 i 35 metres quadrats i de set parcel·les d'horts comunitaris d'uns 60 metes quadrats.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.