El Taller Jeroni de Moragas, pioner en l'ús d'apps per a la millora neurocognitiva de persones amb discapacitat


  • Comparteix:

Un usuari del Taller Jeroni de Moragas

Un usuari del Taller Jeroni de Moragas

El Taller Jeroni de Moragas ha desenvolupat tres aplicacions digitals destinades a promoure la salut neurocognitiva i neurosocial de les persones amb les quals treballa. Es tracta de la primera iniciativa que aposta per la tecnologia per posar l'accent en l'atenció i prevenció del deteriorament cognitiu, l'envelliment prematur i les demències de persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte, que busca nous patrocinadors per desenvolupar una segona fase d'avaluació, es presentarà al 5è Congrés del Tercer Sector Social que se celebra a Barcelona del 14 al 17 de juny.

El centre treballa actualment amb 100 persones, un 60% de les quals tenen Síndrome de Down, amb una mitjana d'edat d'uns 45 anys. Es tracta d'un sector de població amb un alt risc d'envelliment prematur. Els treballadors del centre buscaven la manera d'estimular cognitivament el cervell d'aquestes persones i, en veure que no existia cap 'app' adaptada a les seves necessitats, van decidir crear una aplicació. Ho ha explicat el director tècnic del Centre Ocupacional del Taller Jeroni de Moragas, Carlo Ratto, a Cugat.cat.

Carlo Ratto

Els aplicatius que et trobes de funcions cognitives no estan adaptats a la nostra població. En veure que no teníem la manera d'estimular les xarxes neuronals del nostre col·lectiu, ens vam endinsar en el món de la creació.


Amb el suport de l'Escola d'Art i disseny de Sant Cugat, les Escoles Universitàries Gimbernat i la Fundació Jaume Bofill, els professionals del taller han desenvolupat tres aplicacions que treballen la memòria, la percepció i el pensament abstracte. L'objectiu és doble: prevenir l'envelliment prematur dels usuaris més joves i intervenir sobre el deteriorament dels més grans.

El projecte està subvencionat per la Diputació de Barcelona. Ara els seus impulsors busquen noves fonts de finançament per desenvolupar una segona fase que els permeti avaluar i fer un seguiment personalitzat dels usuaris de l''app'. Ratto explica que la voluntat del projecte és arribar a tot el col·lectiu de persones amb discapacitat.

Carlo Ratto

És un projecte que té un horitzó més ampli. Nosaltres volem abastar la part neurosocial, és a dir, treballar habilitats socials i emocionals, com l'empatia, que puguin fer servir.


Ara per ara l'aplicació està disponible a través d'Internet, però la idea és que en un futur es pugui descarregar a través dels principals mercats d'aplicacions per a telèfons intel·ligents.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.