Un centenar de parelles manté viu el ball del Paga-li Joan una Festa Major més


  • Comparteix:

Moment del ball

Moment del ball

Un centenar de parelles - 60 d'adults i 40 d'infants - ha mantingut un any més viva la tradició del Paga-li Joan. El passeig de l'Hort de l'Abat-Jardins del Paga-li Joan s'ha omplert de públic aquest dimecres per presenciar el ball.



Història del ball
El Paga-li Joan és un ball de tradició arrelada a Sant Cugat amb origen aproximat al segle XVII. A partir del segle XIX, l'alcalde i els regidors de la ciutat el van recuperar per a les festes patronals de la ciutat. Actualment, és un dels plats forts de la Festa Major.

El Paga-li Joan es desenvolupa per parelles. Els balladors es disposen en rotllana i, amb l'acompanyament de la cobla, el ball evoluciona amb un pas lent i senyorial. Originàriament, el Paga-li Joan només el ballaven adults, però, des de fa ja molts anys, es va instaurar la tradició de fer una ronda amb parelles de nens i nenes i, després, una segona ronda amb parelles d'adults. El que no ha canviat des dels seus inicis és que no hi ha Paga-li Joan sense un vano i un ram.

El paper de Francesc Vila i Trabal
Nascut a Sant Cugat el 1894, Francesc Vila i Trabal, conegut popularment com 'el Bal', tenia dues clares predileccions: la música i el Monestir de Sant Cugat. Al Monestir, va entrar-hi d'escolanet als set anys i hi va estar relacionat fins que va morir el 1981.

Vila i Trabal feia visites guiades pel Monestir, era l'encarregat de donar corda al rellotge del campanar i cada any dirigia la cobla per al Paga-li Joan.

Vila i Trabal no va fallar mai a la cita del ball i sempre va vetllar per la continuïtat de la tradició. Per això, des del 1982 cada any per Sant Pere, les entitats de cultura popular i tradicional fan una ofrena davant de Can Bal, a la plaça de Sant Pere, en el seguici del copatró del municipi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.