El programa d'innovació educativa Escola Nova 21 es desplegarà a 11 centres de Sant Cugat


  • Comparteix:

Homet, Conesa i Vallory, en roda de premsa / Foto: ACN

Homet, Conesa i Vallory, en roda de premsa / Foto: ACN

El programa Escola Nova 21, que impulsa la renovació pedagògica del sistema educatiu, s'aplicarà a Sant Cugat en 11 centres públics i concertats gràcies l'acord signat aquest dimarts entre la Diputació de Barcelona i els promotors de la iniciativa. Els tres anys vinents, es desplegarà la proposta als 456 centres que han demanat formar part del projecte, que se sumarien a les 25 escoles impulsores. L'ens supramunicipal ha presentat l'acord com 'la major iniciativa de col·laboració de canvi educatiu que hi ha hagut mai a Catalunya'. Els promotors són el Centre Unesco, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa.

L'acord preveu crear 50 xarxes territorials d'innovació que acolliran els 456 centres. D'aquests, el 68% són públics i el 32% concertats, amb una presència de secundària del 40%. L'abril passat, quan Escola Nova 21 va obrir la convocatòria per seleccionar 200 centres, va rebre 461 peticions, fet que va motivar plantejar un sistema d'organització.

Els centres que aplicaran el programa Escola Nova 21 a Sant Cugat són les escoles Collserola, la Floresta, l'Olivera, Pi d'en Xandri, Pins del Vallès, el Thau, el Turó de Can Mates, Avenç, Pureza de María i els instituts Arnau Cadell i Pla i Farreras. En declaracions a Cugat.cat, la regidora d'Educació, Esther Salat, s'ha felicitat perquè 'poques ciutats del país tenen una participació com la de Sant Cugat, cosa que permetrà tenir una xarxa d'innovació potent'. Salat també s'ha pronunciat sobre els centres que no s'hi han sumat i ha remarcat que 'això no vol dir que no apostin per la innovació educativa'. La regidora ha afegit que alguns d'ells s'estan plantejant entrar al programa.

El director d'Escola Nova 21, Eduard Vallory, ha assenyalat que l'objectiu d'aquestes xarxes és que 'generin un espai d'aprenentatge col·laboratiu' entre els centres participants.

Eduard Vallory

El que nosaltres volem és que totes les escoles, que tenen alguna cosa a aprendre i ensenyar, creïn xarxes. El lloc d'on naixerà aquest canvi és a les escoles i les famílies.


La presidenta de la Diputació i alcaldessa, Mercè Conesa, ha posat l'èmfasi en adaptar el sistema educatiu a les competències que es necessitaran en el futur. Els promotors treballaran de forma específica la ciutat de Barcelona i, a la resta de municipis, la Diputació es coordinarà amb els ajuntaments.

El calendari
Aquesta tardor es farà una posada en comú i també un procés 'd'autodiagnosi' sobre el marc d'escola avançada per visualitzar els objectius de cada centre. Es dotarà cada escola de recursos digitals per al canvi i espais de capacitació i reflexió compartida en xarxa. Al desembre està previst que s'escullin 30 escoles que formaran part de la prova pilot de tres anys i que rebran acompanyament, formació i capacitació intensius per garantir el canvi educatiu. Aquesta mostra es farà en base als percentatges de distribució territorial, perfil socioeconòmic i titularitat del conjunt.

En aquesta primera fase, la Diputació de Barcelona farà una aportació econòmica d'entre 100.000 i 150.000 euros així com el seus recursos tècnics i personal especialitzat. El programa Escola Nova 21 rep el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (Fapac) i la Fundació FemCAT.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.