La Generalitat crea una comissió per controlar i prevenir els danys ocasionats per espècies de caça


  • Comparteix:

L'excés de determinades espècies provoca accidents i perjudicis a l'agricultura / Foto: Parc Natural Collserola

L'excés de determinades espècies provoca accidents i perjudicis a l'agricultura / Foto: Parc Natural Collserola

El govern crea una Comissió Interdepartamental de Prevenció de Riscos i Danys produïts per espècies cinegètiques, com senglars, guineus, llebres i conills. La problemàtica actual, apunta la Generalitat, és transversal i afecta gran part del país, com Sant Cugat, perquè l'excés de determinades espècies provoca danys a l’agricultura, accidents i problemes de salut. La nova comissió està integrada per representants d'Agricultura, de Territori i Sostenibilitat, d'Interior i de Salut.

La densitat de senglars s'ha multiplicat per set en el conjunt del país en els darrers 15-20 anys i la de conills per més de sis com a conseqüència de l'establiment de zones d'especial protecció i el canvi d'usos, que han deixat la caça en un segon pla i se l'ha considerat una activitat de lleure.

Durant el període 2003-2015 s’han autoritzat prop de 25.000 operacions de captures excepcionals per danys a l’agricultura. El 48% van ser per fer controls de senglar com a espècie responsable dels danys. Només l’any passat es van emetre 4.500 autoritzacions. En 12 anys s’han multiplicat per nou les autoritzacions per danys a l’agricultura.

Els senglars, però també les guineus i en menor mesura llebres i conills, estan molt relacionats amb accidents de trànsit. Generalment, es compleix la relació entre més densitat i abundància d’aquests animals i més accidents, diu la Generalitat. Entre el 2008 i 2014, van tenir lloc 6.200 accidents de trànsit amb animals. Es calcula que hi ha entre 700 i 1.000 accidents anuals amb senglars.

Un nou pla d'actuacions amb una visió integral i més efectiva
El pla de prevenció dels danys i riscos originats per la fauna cinegètica té com a objectiu general establir un nou marc legal, administratiu i operatiu, per fer front als nous reptes que generen els elevats nivells de població que han assolit diverses espècies. Es tracta de prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que generen. L'estratègia passa per la necessitat d’equilibrar l’ecosistema i buscar unes poblacions estables que no generin conflictes i minimitzar-ne els existents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.