L'oposició d'esquerres força Conesa a convocar un ple per aclarir la relació entre Ferrovial i l'Ajuntament


  • Comparteix:

D'esquerra a dreta, Roser Casamitjana, Núria Gibert i Mireia Ingla

D'esquerra a dreta, Roser Casamitjana, Núria Gibert i Mireia Ingla

La CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA forcen la convocatòria d'un ple extraordinari perquè el govern local aclareixi la contractació de Ferrovial per fer obra pública a Sant Cugat. Els tres grups municipals adverteixen que l'empresa ha executat diversos treballs al marge de la construcció del PAV3, que ja va aparèixer vinculada amb el cas Palau anys enrere. La demanda s'ha produït en ple judici del cas, en el qual l'expresident de la institució cultural Fèlix Millet ha admès que Ferrovial pagava diners a Convergència a canvi d'adjudicacions.

La CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA han remarcat que el govern local va manifestar al 2012 que Ferrovial només havia aconseguit una adjudicació d'obra pública i construcció - l'execució del projecte del PAV3- però que realment n'hi va haver d'altres. En aquest sentit, han posat d'exemple els treballs als aparcaments de la plaça de Lluís Millet i la Rambla del Celler, i la urbanització dels carrers de Valldoreix i de Gorina. La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ho ha recalcat en roda de premsa.

Mireia Ingla

Es va dir en el seu moment que Ferrovial només va fer el PAV3 i ara veiem que hi ha hagut més obra pública per a aquesta empresa. Hi ha raons per demanar explicacions.


Segons l'oposició d'esquerres, es pot forçar la celebració del ple perquè el reglament municipal recull que una quarta part dels regidors té la potestat de convocar-lo. A partir de la petició, hi ha un marge de vuit dies per determinar la data de la sessió. El ple tindrà un únic punt de debat i de votació: la possibilitat d'encàrregar una auditoria externa perquè s'estudiïn les adjudicacions a Ferrovial i a empreses amb la seva participació entre 1997 i l'actualitat. La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha defensat la proposta.

Núria Gibert

Un ple amb explicacions de forma pública que arribin a la ciutadania és millor que una comissió informativa.


La CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA no han especificat si han detectat cap desviació del pressupost de les obres adjudicades i han remarcat que només busquen explicacions polítiques i no generar 'un judici paral·lel'. La portaveu ecosocialista, Roser Casamitjana, demana que s'aclareixin els fets.

Roser Casamitjana

Volem que se'ns doni una explicació política. Volem tenir la seguretat que tot s'ha fet com cal i que no hi ha hagut malversació de fons públics.


Els tres grups encara no s'han posat en contacte amb el PP, C's, el regidor no adscrit i el PSC, aquest darrer al govern amb Convergència en l'actualitat. Tot i això, l'oposició d'esquerres espera que els donin suport al ple municipal extraordinari per encarregar l'auditoria externa que hauria de fiscalitzar les contractacions a Ferrovial.

Millet, Ferrovial i Convergència
La petició d'aquests partits de l'oposició ha tingut lloc poc després que l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet hagi afirmat davant del jutge que l'antiga Convergència es finançava il·legalment a través de la institució cultural. Millet hi ha implicat l'extresorer del partit Daniel Osàcar, però no ha especificat els imports ni les adjudicacions d'obra pública amb les quals s'haurien fet les operacions, tot i que ha reconegut que 'va haver-hi molts treballs'.

Segons Millet, Ferrovial pagava diners a Convergència a canvi d'adjudicacions.

Fèlix Millet

Ferrovial feia donacions perquè els diners anessin a Convergència a canvi d'obra pública. Aquesta és la veritat.


Millet ha assegurat que Convergència havia establert una comissió del 4%, de la qual el partit s'enduia un 2,5% mentre que ell i l'exdirector administratiu del Palau Jordi Montull es quedaven l'1,5% restant.

L'exdirectora financera de l'entitat i filla de Montull, Gemma Montull, ha confirmat en la seva declaració que diners de Ferrovial anaven a parar a Convergència, tot i que ha matisat que no sabia inicialment que eren pagaments a canvi d'adjudicacions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.