Sant Cugat retrà homenatge als tres santcugatencs deportats als camps nazis


  • Comparteix:

La formació vol que s'encarreguint tres Stolpersteine en memòria dels deportats / Foto: ACN

La formació vol que s'encarreguint tres Stolpersteine en memòria dels deportats / Foto: ACN

Sant Cugat homenatjarà els tres santcugatencs deportats als camps nazis després que el ple hagi donat llum verda a una moció de la CUP-PC a la qual s'han sumat Convergència, C's, ERC-MES, ICV-EUiA, el PSC i el PP. El text recull que s'encarregui a l'artista Gunter Demnig la creació de tres plaques Stolpersteine, paraula que en alemany vol dir 'pedra que fa ensopegar', i que es col·loquin a la ciutat.

ESCOLTA-HO

Dos dels tres santcugatencs deportats, Francisco Calventus Navarro i Joaquín Moya Braulio, van morir al camp de concentració de Gusen l'octubre de 1941 i Bonaventura Bartralot Auladell va ser únic supervivent de la barbàrie nazi, segons recull l'historiador José Fernando Mota al seu blog d'història de Sant Cugat.

Ciutats com Navàs, Manresa, Igualada, el Palà de Torroella i Castellar del Vallès ja han col·locat 41 Stolpersteine amb l'objectiu de mantenir viva la memòria dels veïns que van patir la deportació als camps de concentració nazi. El regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha defensat la moció.

Ignasi Bea

Aquestes plaques són una forma de trobar-se la memòria històrica mentre camines pel carrer.


El PP ha votat a favor de la proposta, però ha demanat que en el proper ple es presenti una moció on es reculli un homenatge a víctimes de Sant Cugat a txeques i del règim comunista, tot i no especificar-ne el nombre. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha aprofitat el debat per carregar contra la portaveu de la CUP, Núria Gibert, per la seva presència al funeral de Fidel Castro.

Álvaro Benejam

Polònia, Hongria, Iugoslàvia, Cuba... Vull recordar que la senyora Gibert va anar a homenatjar un dictador a Cuba.


Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament també s'adherirà a la xarxa Mai Més promoguda per l'Amical de Mauthausen, un projecte integrat per centres educatius, entitats i ciutats amb l'objectiu d'educar en la prevenció del feixisme des de la memòria històrica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.