Fiança de 9,5 milions per a Narcís Serra i la resta de l'excúpula de Catalunya Caixa


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Narcís Serra / Foto: ACN

Imatge d'arxiu de Narcís Serra / Foto: ACN

El jutge reclama una fiança de 9,5 milions d'euros per a l'exministre socialista santcugatenc Narcís Serra i la resta de l'antiga cúpula de Catalunya Caixa pel cas dels augments de sou. El magistrat ha obert el judici oral i manté la llibertat provisional per als acusats.

El titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona ha obert judici oral contra l'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra, l'exdirector general Adolf Todó i 39 membres més de l'antiga cúpula directiva pel cas dels augments de sou. En la interlocutòria feta pública aquest dilluns, els demana una fiança de 10,3 milions d'euros que hauran d'abonar en el termini de 30 dies. Concretament, reclama 9,5 milions de manera solidària a Serra, Todó i els altres 39 exdirectius: 2.568.000 euros en concepte de possibles responsabilitats civils respecte al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i set milions d'euros a favor de Catalunya Caixa o el seu successor empresarial. Els 808.563 euros restants els demana només a Adolf Todó.

A més de demanar la fiança, el jutge ha decidit mantenir la llibertat provisional als 41 acusats i dóna 30 dies hàbils a les parts perquè formulin el corresponent escrit de defensa. El magistrat ha emès aquesta interlocutòria una vegada ateses les penes sol·licitades en els escrits d'acusació.

Per la seva part, la fiscalia demanava quatre anys de presó per a Serra i Todó per les retribucions presumptament desproporcionades a directius de l'entitat. En el seu escrit d'acusació, el ministeri públic sol·licitava l'obertura de judici oral a un total de 41 persones que van formar part de consells d'administració de la caixa per administració deslleial. La fiscalia demana quatre anys de presó per a 17 dels acusats, entre els quals Serra i Todó, a qui atribueix dos delictes d'administració deslleial, i dos anys per als altres 24, als quals només atribueix un dels dos delictes. A més, reclama que els acusats paguin al FROB 2.568.000 euros més interessos en concepte de responsabilitat civil.

A més de la fiscalia, també demanen presó per als 41 exdirectius la Confederació Intersindical de Caixes (CIC) i la CUP. La primera demana sis anys de presó per a Todó per un delicte d'apropiació indeguda, i quatre anys per als altres 40 acusats per administració deslleial. La CIC atribueix a Todó un delicte d'apropiació indeguda, i li reclama 112.015 euros en concepte de responsabilitat civil i 696.548 euros més de les retribucions irregularment rebudes.

Així mateix, Serra, Todó i 39 exdirectius més de l'entitat també acusats haurien d'abonar de forma solidària 5,12 milions d'euros en concepte d'indemnització a la caixa per les aportacions realitzades a plans de pensions, així com el pagament d'una fiança de 5,9 milions d'euros.

Per la seva banda, la CUP demana quatre anys de presó per a Serra, Todó i dos exdirectius més per administració deslleial, i a la resta de la quarantena d'exdirectius els demanen tres anys de presó pel mateix delicte com a cooperadors necessaris. Com a responsabilitat civil demanen la devolució de tot el que haurien cobrat indegudament, uns set milions d'euros entre tot el consell, més 9,8 milions en un pla de pensions per a Todó i l'exdirector general adjunt Jaume Masana, i la nul·litat de tots els contractes relatius a sobresous i pensions. El partit també demana la nul·litat del contracte de Masana, que no està acusat.

D'altra banda, al març l'Audiència Nacional espanyola va admetre a tràmit la denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció contra l'antiga cúpula de Catalunya Caixa per un suposat delicte continuat d'administració deslleial que va generar un forat de 721 milions d'euros entre els anys 2000 i 2007. En aquesta causa, el jutge investigarà Serra, Todó i tretze membres més de la cúpula. Aquesta altra denúncia se centra de moment en una quinzena d'operacions immobiliàries que presenten irregularitats detectades pel FROB.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.