El Mussol alerta del creixement del xuclamel japonès, una espècie invasora, a la riera de Vallvidrera


  • Comparteix:

Un arbre cobert de xuclamel japonès / Foto: El Mussol

Un arbre cobert de xuclamel japonès / Foto: El Mussol

El xuclamel japonès, una planta enfiladissa al·lòctona i invasiva que pot cobrir grans àrees, s'ha estès al voltant de la riera de Vallvidrera i posa en perill la flora de la zona. Aquesta és la conclusió de la inspecció que ha fet l'associació El Mussol a la riera de Vallvidrera aquest dissabte per avaluar-ne l'estat. L'entitat també ha detectat, per segona vegada des del 2008, que l'estat de l'aigua és bo, tot i que la vegetació aquàtica, les herbes i mates i el bosc de ribera són inexistents pel constant pas de bicicletes, que estan prohibides, i senderistes.

L'associació ja havia actuat per retirar el xuclamel de la zona, però s'ha tornat a estendre i ara posa en risc la flora de la zona, segons el membre d'El Mussol Pau Fortuño. La inspecció és un encàrrec del Parc Natural de Collserola i l'informe insta el consorci a actuar amb els seus mitjans per retirar aquesta planta de la zona i preservar la vegetació autòctona, segons Fortuño.

Pau Fortuño

Nosaltres n'havíem tret molt però ha tornat a créixer. S'hauria d'actuar perquè està cobrint alzines grans i vegetació autòctona i fa tanta ombra que acaba matant la flora.


La riera presenta un cabal d'aigua més baix del que és habitual, tot i que el tram analitzat en conservava més que la resta de trams. Segons l'anàlisi d'El Mussol, el bosc de ribera és inexistent i la vegetació del voltant està formada sobretot per pins, roures i alzines, però remarca que l'hàbitat conté una fauna aquàtica considerable. L'informe també destaca que la vegetació aquàtica i les herbes i mates són inexistens pel pas constant de persones per la zona. L'associació assenyala el pas de bicicletes, tot i estar prohibides, i senderistes per la zona com una de les causes del deteriorament de l'espai.

El Mussol s'ha posat en contacte amb el Parc Natural de Collserola per suggerir propostes per conciliar millor les activitats esportives o d'esbarjo dels usuaris del parc amb l'estat de conservació de la Riera de Vallvidrera. Pau Fortuño ha explicat a Cugat.cat que existeix un camí alternatiu, bloquejat per arbres caiguts, que permetria desviar el pas de persones pel mig de la riera.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.