Beatriz Mesa: 'Hi ha amenaces a l'Àfrica més importants i prioritàries que el jihadisme'


  • Comparteix:

La periodista Beatriz Mesa, durant l'entrevista

La periodista Beatriz Mesa, durant l'entrevista

La periodista i corresponsal de la Cadena Cope per al nord d'Àfrica i el Sahel, Beatriz Mesa, adverteix que el crim organitzat ha passat a formar part de l'agenda política i econòmica dels païssos africans on ella treballa i que a la regió africana el jihadisme és només una cobertura ideològica per reclutar gent i formar una estructura legitimada. Aquesta ha estat una de les reflexions que Mesa, que també és col·laboradora d''El Periódico de Catalunya', ha transmés durant el cicle d'entrevistes que Cugat.cat ofereix amb motiu del 32è curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau).



Les frases més destacades de l'entrevista

- 'A la zona del Sahel (nord d'Àfrica) intervé una economia il·legal que serveix com a font de riqueses per a les elits, i no per a la societat civil. Les elits, a través de les armes, s'aprofiten del component ideològic del jihadisme per reclutar gent. Jo em pregunto si els beneficis que obtenen aniran a parar a la societat civil. La resposta és òbviament que no'.

- 'Jo intento desmitificar el jihadisme. No podem parlar del jihadisme com un fenomen aïllat, perquè no existeix un vertader jihadisme al Sahel. Només serveix com a cobertura ideològica per reclutar gent i formar una estructura legitimada i tenir un discurs de cara a l'exterior i de cara també a l'interior. Al final es redueix a una lluita pel poder econòmic i polític'.

- 'Sembla que l'única problemàtica que té el continent africà és el jihadisme, però hi ha amenaces a l'Àfrica més importants i prioritàries que el jihadisme, com per exemple la inseguretat alimentària. Si no hi hagués aquesta inseguretat hi hauria menys violència i menys joves disposats a entrar en milícies. D'Àfrica només es destaca el jihadisme i eclipsa una societat plena de color'.

- 'Si hi hagués menys interessos a l'Àfrica hi hauria més pau. Però hi ha molt interès i l'interès ho mou tot. A Occident no l'interessa la desestabilització del nord d'Àfrica. A Líbia hi ha molts interessos pel Regne Unit, Egipte, els països del Golf... Tots busquen una manera d'aprofitar-se.

- 'La solució s'aconsegueix a través de la mediació. Jo no crec que es trobin solucions a través de la confrontació o el desplegament d'exèrcits'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.