Consells i accions per lluitar contra la proliferació del mosquit tigre


  • Comparteix:

El mosquit tigre va arribar a Sant Cugat el 2004 / Foto: Santcugat.cat

El mosquit tigre va arribar a Sant Cugat el 2004 / Foto: Santcugat.cat

Evitar tenir aigua entollada sense tractar, eliminar els recipients a l'exterior que puguin acumular aigua i mantenir la vegetació controlada són alguns dels consells per impedir la propagació del mosquit tigre. L'insecte va arribar a Sant Cugat al 2004.

La femella del mosquit tigre diposita els ous en espais susceptibles de ser inundats i a l'aigua estancada desenvolupen les larves. És actuant a la fase aquàtica quan la col·laboració ciutadana és imprescindible per evitar que les larves es desenvolupin fins a la fase adulta de l'insecte.

Com prevenir l'expansió
- Tracteu l'aigua de les piscines tot l'any o tapeu-les hermèticament. En cas de no estar en disposició de fer tractament tot l'any és preferible buidar la piscina i controlar les acumulacions que s'hi fan després de les pluges.

- Eviteu tenir aigua entollada sense tractar: basses, abeuradors, piscines inflables, estanyol o fonts. Si no es poden eliminar poseu-hi peixos (carpí vermell) que s'alimenten de les larves.

- Controleu que no s'acumuli aigua als desguassos o als canals de la teulada.

- Elimineu els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua: gerros, testos, plats, pots, joguines, regadores, ornaments...

- Cobriu els espais on s'acumuli aigua que no puguin ser eliminats, amb tela mosquitera o ompliu-los de sorra.

- Canvieu diàriament l'aigua dels abeuradors dels animals domèstics i dos cops per setmana l'aigua de les plantes aquàtiques.

- Manteniu la vegetació controlada i retireu els objectes, deixalles i materials en desús per evitar que serveixin d'amagatalls als mosquits.

- Tanqueu les portes i les finestres dels vehicles estacionats per evitar el transport passiu de l'insecte.

- En el cas d'existir recipients i desaigües que no puguin ser buidats, cal fer tractaments amb pastilles efervescents amb diflubenzuron destinades a eliminar les possibles larves. Es poden trobar a centres de jardineria i ferreteries.

Com evitar les picades
El període de màxima activitat del mosquit tigre a Catalunya va del juliol al setembre. Per evitar les picades, que són especialment en horari diürn, és recomanable portar roba de colors clars, màniga llarga, pantalons llargs i mitjons. És aconsellable posar mosquiteres a portes i finestres.

Com tractar les picades
En cas de picada, es recomana rentar amb aigua i sabó i desinfectar la zona afectada. Si es presenten molèsties importants o persistents, cal consultar el metge de família del CAP. No us grateu la zona afectada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.