El rellotge del campanar del Monestir tornarà a sonar a l'hora d'aquí a tres setmanes


  • Comparteix:

El rellotge del campanar del Monestir, un dels més antics del país, tornarà a sonar a l'hora entre la primera i la segona setmana d'octubre. El rellotger encarregat de la reparació d'aquest enginy ha explicat a Cugat.cat que mentre es repari el mecanisme original, se n'instal·larà un d'electrònic perquè marqui les hores en punt. Des de l'abril, quan es va avariar el rellotge, només sonen les campanes quan hi ha esdeveniments litúrgics a l'església.

Tot plegat ho ha explicat el rellotger Bartomeu Rocabert.

Bartomeu Rocabert

D'aquí a dues o tres setmanes tindrem el rellotge en marxa. A mida que hem anat arreglant les campanes, hem trobat altres problemes.


La restauració, prevista en dues fases, permetrà la fixació de les campanes de les hores i la recuperació dels tocs de les hores, mitjançant un sistema electromagnètic. Els treballs, que duraran més de mig any, van a càrrec de l'Ajuntament.

Més de 200 anys de repics
Es tracta del rellotge més antic de Sant Cugat i un dels més antics de Catalunya que encara estan en funcionament. Tot apunta que és del 1789 i no ha deixat de funcionar en més de 200 anys. És un rellotge de torre, mecànic, format per la maquinària del rellotge i les dues campanes dels quarts i les hores. El rellotge té com a finalitat marcar els tocs de quarts i hores amb les campanes. El mecanisme està ubicat a la planta tercera del campanar i les campanes, a les dues torretes superiors.

Després de l’exclaustració del 1835 el rellotge i toc de campanes es van atribuir a l’Ajuntament. En els darrers anys, s'han fet càrrec del manteniment parroquians com Francesc Vila Trabal, en 'Bal', i membres de la Penya Regalèssia. L'entitat va restaurar i electrificar el rellotge entre el 1982 i el 1986, i n'assumí el manteniment.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.