Sant Cugat exigeix la llibertat immediata dels presidents d'Òmnium i l'ANC acusats de sedició


  • Comparteix:

El ple extraordinari també ha aprovat la moció de rebuig a l'aplicació de l'article 155 / Foto: Localpres

El ple extraordinari també ha aprovat la moció de rebuig a l'aplicació de l'article 155 / Foto: Localpres

L'Ajuntament exigeix la llibertat immediata dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats des del 16 d'octubre a Soto del Real després que la jutgessa Carme Lamela dictés l'ingrés a presó provisional sense fiança com a mesura per evitar la reiteració de sedició i la destrucció de proves. El posicionament és fruit de l'aprovació d'una moció conjunta del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES a proposta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que ha tirat endavant amb els vots a favor del bloc sobiranista, el suport en tres punts d'ICV-EUiA i el PSC i el vot en contra del PP. Cs ha abandonat el ple i no ha participat a la votació. Representants de les delegacions locals d'Òmnium i l'ANC han estat presents en aquest ple extraordinari enfocat al procés sobiranista i a l'empresonament dels presidents d'aquestes entitats.



El grups municipals d'ICV-EUiA i del PSC han proposat esmenes als punts tercer i quart de la moció en no estar d'acord amb les formes amb les quals es plantejava. Uns canvis que no s'han acceptat des dels grups proposants del text.

La regidora de PDeCAT-Demòcrates, Carmela Fortuny, ha recordat els drets fonamentals recollits a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, que inclou la llibertat d'opinió i d'expressió i a l'article 20, que estableix la llibertat de reunió i associació pacífiques.

Fortuny ha lamentat que en 'ple segle XXI hi hagi presos polítics', fet que ha titllat de 'vergonya per a la democràcia universal'.

Carmela Fortuny

Aquest fet és injustificable i insostenible. A l'Europa del S.XXI dues persones que defensen la democràcia a través del pacifisme són a la presó per les seves idees. L'Europa de la Carta dels Drets Fonamentals que ens ha de protegir a tots està mirant cap a una altra banda.


ERC-MES ha exigit 'el retorn dels Jordis a casa'. La portaveu del grup municipal, Mireia Ingla, ha criticat que s'empresoni dues persones que han 'omplert els carrers de forma reiterada i sense cap incident'.

Mireia Ingla

Els volem amb tots nosaltres, però que els quedi clara una cosa: ni empresonant Sànchez i Cuixart, el president del govern, ni el vicepresident, ni els consellers, ni els diputats, ni els regidors d'aquest ple... aconseguiran que no es compleixi la voluntat democràtica i pacífica de milions de catalans.


Per ICV-EUiA el govern espanyol 'està vulnerant els drets fonamentals'. En aquest sentit el portaveu dels ecosocialistes, Ramon Gutiérrez, ha dit que 'està clar que els Jordis ja estaven sota sospita molt abans del 20 de setembre i que, per tant, demanar la seva llibertat és demanar que es restitueixin els drets fonamentals i les llibertats individuals'.

Ramon Gutiérrez

L'empresonament dels Jordis forma part del despropòsit que ha iniciat el govern de Mariano Rajoy de judicialitzar la política i d'aplicar la força en lloc del diàleg i la negociació. És una vergonya veure com dues persones que l'únic delicte que han comès és precisament organitzar, fomentar l'esperit crític, ser responsables, exemplars... acaben a la garjola i a més sense fiança.


El portaveu del PSC, Pere Soler, ha recordat que el partit es va sumar a la concentració de rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium. Soler també ha expressat el seu desacord 'amb la forma que s'ha actuat des del jutjat'.

Pere Soler

No ens agrada i creiem que no s'ajusta a la realitat quan en altres casos s'ha optat que per mantenir els investigats en llibertat durant el procediment judicial.


Per al PP els 'Jordis' no són presos polítics sinó que estan acusats per sedició, un fet que per als populars està directament relacionat amb la manifestació que van convocar per 'impedir l'actuació de la Guàrdia Civil' el 20 de setembre.

Álvaro Benejam

El que no es pot negar és que ells van fer abús de la seva llibertat i van arribar a convocar la gent per parar l'actuació de la Guàrdia Civil, i això no es pot fer. Pots convocar la gent per anar a manifestar-se, de fet ho han fet tantes vegades sense que ningú els digui res que és ridícul dir que els investiguen per això.


Els cupaires, que no han signat la moció però sí que li han donat suport, han carregat contra el sistema penal espanyol 'on la vulneració dels drets col·lectius i personals especialment en l'àmbit polític estan a l'odre del dia'. Per a la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, la detenció i empresonament de Sànchez i Cuixart posen sobre la taula que 'ni l'Estat ni la Unió Europea seran garants del drets fonamentals dels ciutadans'.

Núria Gibert

Si permetem aquest precedent, si deixem que empresonin persones per les seves idees, quin és el precedent que sembrem a l'Estat? No només per a nosaltres, no només com a moviment independentista, sinó què passarà amb la resta de l'Estat cada vegada que es vulgui qüestionar algun dels elements centrals o transversals del candau del 78.


El grup municipal Cs no ha votat perquè ha marxat del ple en considerar-lo innecessari.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.