El Parlament declara la República catalana independent i insta el govern a aplicar-ne els efectes


  • Comparteix:

Moment quan ha votat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont / Foto: ACN

Moment quan ha votat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont / Foto: ACN

El Parlament ha declarat la República catalana independent aquest divendres i ha instat el govern a aplicar els seus efectes desenvolupant la llei de transitorietat jurídica i obrint el procés constituent. La proposta presentada per JxSí i la CUP ha obtingut el vot afirmatiu de 70 diputats en una votació secreta que s'ha fet en una urna. 10 diputats han votat en contra i dos més en blanc. Cs, el PPC i el PSC han marxat de l'hemicicle per no participar de la votació.

El text aprovat estableix, en la seva part declarativa, que s'assumeix el mandat del poble de Catalunya expressat a l'1-O i declara que 'Catalunya esdevé un estat independent en forma de República'. Així mateix, el text també insta el govern a dictar 'totes les resolucions necessàries' per desenvolupar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república així com obrir el procés constituent.

Reaccions en clau local
El president del PDeCAT, Eloi Rovira, ha celebrat la culminació d'un procés.

Eloi Rovira

Estem molt satisfets d'haver arribat fins aquí i haver completat tot el procés. La decisió xoca amb l'aplicació del 155, hi ha dues legalitats vigents.


La CUP-PC ha celebrat la proclamació i ha recordat que era un dels objectius de la legislatura del partit al Parlament. La portaveu cupaire al ple i del secretariat nacional de la formació, Núria Gibert, ha assegurat que ara toca iniciar 'el procés constituent'.

Núria Gibert

És el que ens tocava fer. Ara toca concretar què serà això de la nova república i començar el procés constituent.


Cs ha declinat fer declaracions al respecte i es remeten als missatges llençats per la presidenta del grup parlamentari del seu partit, Inés Arrimadas, i el president de la formació, Albert Rivera.

La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha assegurat que la declaració d'avui era llargament esperada.

Mireia Ingla

Poder fer aquesta proclamació després de rebre el mandat democràtic l'1 d'octubre. Feia temps que anhelàvem fer-ho i avui estem contents i de celebració.


Des d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez ha expressat la seva 'tristesa' i ha rebutjat les decisions unilaterals per part dels dos bàndols.

Ramon Gutiérrez

Creiem que fer una declaració unilateral no ens defensa del 155. Creiem que és un greu error perquè el què fa és dinamitar ponts i el què cal per mantenir la convivència és construir-ne.


El portaveu del PSC, Pere Soler, ha rebutjat la votació del ple del Parlament, que ha qualificat de 'tragèdia'.

Pere Soler

Rebutgem el que ha passat al Parlament, hem donat una imatge lamentable a tot el món. Un 52% de la població no reconeix el que ha passat a aquesta institució.


Des del PP, el portaveu Álvaro Benejam, considera que el votat aquest divendres al Parlament no té validesa en no representar la majoria de la societat catalana.

Álvaro Benejam

No és una majoria encara que s'hagi fet un pseudoreferèndum, i encara més amb les formes amb què s'ha votat al Parlament. És una vergonya.







  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.