El rellotge del campanar del Monestir torna a sonar a l'hora després de mesos aturat

Societat

Publicat el 20/nov/17 per Mar Castro

El rellotge del campanar del Monestir de Sant Cugat torna a sonar a l'hora a través d'un sistema automàtic, després d'haver estat mesos aturat. A principis de 2018 s'iniciarà la segona fase de la restauració, que consistirà en uns treballs per reparar també el mecanisme original, un dels més antics del país, i que estarà enllestit a mitjans d'any. Des de l'abril, quan es va avariar el rellotge, només sonaven les campanes quan hi havia esdeveniments litúrgics a l'església.

El rellotger encarregat de la reparació d'aquest enginy, Bartomeu Rocabert, ha explicat en què consistiran els treballs que haurà de desenvolupar a partir d'ara.

Bartomeu Rocabert

S'ha de desmuntar tot, l'haig de portar al taller, peça per peça anar-la restaurant. Si hi ha alguna desgastada s'haurà de fer, netejar-lo, i assegurar-nos que funcioni bé.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



L'acte de la posada en funcionament del rellotge del Monestir també ha servit per retre homenatge a la Penya Regalèssia, que després d'anys d'encarregar-se del manteniment del rellotge, ha cedit el testimoni a l'Ajuntament, com ha explicat la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny.

Carmela Fortuny

Estem treballant de manera molt intensa la preservació i el mateniment de tot el conjunt monumental i una part molt important són les campanes, el repic i la tocada d'hores. La situació que se'ns va generar va ser una oportunitat per agafar el relleu de la Penya Regalèssia que eren els encarregats del manteniment del rellotge.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Més de 200 anys de repics
Es tracta del rellotge més antic de Sant Cugat i un dels més antics de Catalunya que encara estan en funcionament. Tot apunta que és del 1789 i no ha deixat de funcionar en més de 200 anys. És un rellotge de torre, mecànic, format per la maquinària del rellotge i les dues campanes dels quarts i les hores. El rellotge té com a finalitat marcar els tocs de quarts i hores amb les campanes. El mecanisme està ubicat a la planta tercera del campanar i les campanes, a les dues torretes superiors.

Després de l'exclaustració del 1835 el rellotge i toc de campanes es van atribuir a l'Ajuntament. En els darrers anys, s'han fet càrrec del manteniment parroquians com Francesc Vila Trabal, en 'Bal', i membres de la Penya Regalèssia. L'entitat va restaurar i electrificar el rellotge entre el 1982 i el 1986, i n'assumí el manteniment.