Destrosses als llums de Nadal i activitats suspeses a l'Envelat: afectacions de la ventada a Sant Cugat

Mapa de la situació prevista per aquest dimecres

Societat

Publicat el 27/des/17 per Mar Castro

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat durant aquest dimecres la situació d'alerta a Sant Cugat pel risc de vent i la manté encara a bona part del país. L'Ajuntament demana a la ciutadania que sigui prudent i que segueixi els consells davant les ventades. De moment l'episodi ha provocat la caiguda dels llums de Nadal a la plaça de Barcelona i la suspensió de les activitats del matí a l'Envelat del parc de Ramon Barnils. Des del consistori s'han realitzat accions preventives i s'han hagut de retirar algunes branques caigudes d'arbres de la via.

Consells davant les ventades

Si sou a casa:
- Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
- Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l'exterior:
- Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
- No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
- Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscosos. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis. El vent els podria fer caure a sobre.

Si heu de viatjar/conduir:
- Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
- Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
- Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
- Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
- Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure:
- Aneu amb compte en practicar esports a l'aire lliure.
- En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
- Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
- A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat), així com afavorir l'acumulació de neu amb el consegüent augment del perill d’allaus.