Atelca lluita perquè l'Estat consideri el TEL una diversitat funcional


Temes relacionats

Atelca convida a una festa per celebrar el seu primer aniversari (10/jun/13)

La Taula de Persones amb Discapacitat, amb el Trastorn Específic del Llenguatge ( 9/gen/13)

Atelca es presenta en societat per acompanyar les famílies (17/nov/12)


  • Comparteix:

Atelca, l'Associació del Trastorn Específic del Llenguatge (TEL) de Catalunya, fundada fa sis anys per un grup de famílies, dues de les quals santcugatenques, pretén que l'Estat espanyol consideri aquesta alteració en l'adquisició del llenguatge com una diversitat funcional. El Parlament la va catalogar fa un any com un trastorn, però encara no hi ha un reconeixement estatal que en possibiliti un tractament adequat en centres hospitalaris i educatius. Atelca, que aquest dissabte ha organitzat una jornada formativa al Sant Cugat Trade Center, preveu portar les seves demandes a l'Estat espanyol després de la formació d'un nou govern català.

El TEL és una alteració en l'adquisició del llenguatge que afecta un 7% de la població, especialment durant la infància i l'adolescència, i que pot comportar dificultats en l'adquisició de la parla, la comprensió i la comunicació interpersonal, fins i tot en l'edat adulta.

Tot i que Atelca valora els avenços fets en relació amb el reconeixement públic i mèdic del trastorn i amb el suport que reben les famílies afectades durant aquests sis anys, considera que cal fer més passos endavant perquè el TEL tingui una major visibilitat social. Són paraules de la presidenta d'Atelca, Susana Lozano.

Susana Lozano

Nosaltres volem que el TEL sigui considerat una diversitat funcional, que no hi hagi un desconeixement. Ens hem trobat que hi ha infants diagnosticats amb TEL que van a escoles que no coneixen el trastorn.


En aquest sentit, el doctor en Ciència Cognitiva i del Llenguatge Llorenç Andreu opina que un reconeixement estatal del trastorn com a diversitat funcional i una major visibilitat social permetrien tractar més adequadament els afectats.

Llorenç Andreu

El que podria facilitar el reconeixement com a una diversitat funcional és que en la xarxa pública de salut hi haguéssin logopedes que els poguessin atendre. Actualment les famílies s'ho han de pagar de la seva butxaca.


Atelca preveu fer arribar les seves demandes a l'Estat espanyol de la mà de la Generalitat un cop Catalunya disposi d'un nou govern.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.