L'oposició es posiciona davant la congelació de les zones escolars

Els grups no es posen d'acord en el model que s'hauria de seguir i aposten per consensuar-ho amb la comunitat educativa


  • Comparteix:

El debat sobre la zonificació escolar tindrà un any més de marge / Foto: Ajuntament

El debat sobre la zonificació escolar tindrà un any més de marge / Foto: Ajuntament

L'oposició lamenta la 'precipitació' de govern i Generalitat en la gestió del canvi en la zonificació escolar i celebra que finalment s'hagin congelat les actuals dues zones fins l'any que ve per obrir un debat en profunditat. Els grups no es posen d'acord, però, en el model que s'hauria de seguir i aposten per consensuar-ho amb la comunitat educativa, en la línia que ha proposat el consistori. ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA alerten sobre la zona única, una opció que suposa, asseguren, 'introduir criteris de competència i mercat en l'educació pública'. Tots els grups d'esquerra han assenyalat que no hi hauria debat si el projecte educatiu dels centres fos de qualitat similar, mentre que Cs es mostra prudent i vol reunir tota la informació abans de pronunciar-se. El PP, d'altra banda, aposta per la zona única per afavorir la llibertat d'elecció dels pares.

L'actual model de dues zones no convenç als grups polítics per diferents motius, alguns per les complicacions que provoca als pares per triar centre i d'altres pel fet que fomenta la competència entre escoles en un sector clau. En aquesta línia s'ha expressat el regidor de la CUP-PC Ignasi Bea a la tertúlia del 'Gall del Monestir' de Cugat.cat.

Ignasi Bea

Quan tinguem l'educació coberta per tothom, que cadascú faci les 'pijades' que vulgui. Estem introduïnt lògiques de mercat i de competència en esferes que haurien d'estar garantides per l'Estat.


El grup municipal de Cs vol esperar a reunir les opinions de tota la comunitat educativa abans de posicionar-se per una de les opcions, tot i que aposta per un model que pugui unir d'alguna manera la llibertat d'elecció amb les escoles de proximitat. El regidor Sergio Blázquez ha assenyalat que cal valorar pros i contres de la proposta de zona única.

Sergio Blázquez

Fins que no hi hagi un consens preferim seguir amb el sistema que no apostar per la zona única. Volem que se'ns exposin tots els pros i contres que tindria la zona única.


El regidor d'ERC-MES Èric Gómez ha lamentat durant la tertúlia el que consideren una precipitació per part del govern municipal a intentar canviar el model i ha celebrat que finalment la reforma s'hagi congelat.

Eric Gómez

Creiem que el debat sobre la zonificació no és nou i no acabem d'entendre les presses per abordar-lo ara i fer-ho amb manca de consens.


Per part d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez ha assenyalat que el fet de prioritzar criteris de proximitat té beneficis tant en termes de mobilitat com d'igualtat d'oportunitats, ja que la implicació de les famílies en l'elecció de l'escola dels seus fills depèn de molts factors, com per exemple la formació dels pares. Segons Gutiérrez, l'elecció de centre hauria d'anar lligada a criteris tècnics.

Ramon Gutierrez

Es pot codecidir el projecte educatiu del centre que toca. Però no estic d'acord amb que això sigui com anar al supermercat i escollir el gelat que vols comprar. Els projectes educatius han de ser tots bons.


El membre del PSC Vicenç San Francisco, d'altra banda, ha reiterat el compromís del seu partit en que els projectes educatius de les escoles públiques siguin tots de qualitat, un fet que, segons ha explicat durant 'El Gall del Monestir', atenuaria el debat sobre la zonificació.

Vicenç San Francisco

Des de sempre hem cregut en l'escola pública. El debat que tenim ara és sobre models educatius però si apostem de veritat en l'escola pública, aquest debat quedaria reduït.


Des del PP, l'aposta passa per la zona única per assegurar la possiblitat als pares d'escollir el centre en totes les modalitats d'educació, tant pública com concertada i privada. Així ho ha assegurat en declaracions a Cugat.cat el seu portaveu, Álvaro Benejam.

Álvaro Benejam

Que la gent pugui portar els seus fills a l'escola que prefereixin. Tenim molta diversitat i amb una circumscripció única, per dir-ho així, podrien escollir.


La congelació de les zones s'ha confirmat aquest dilluns en una reunió de la comissió permanent del Consell Escolar Municipal, integrat per les escoles, l'Ajuntament i les AMPA.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.