Sant Cugat preveu protegir 'definitivament' Torre Negra classificant sòl com a no urbanitzable


Temes relacionats

El ple aprova el document 'definitiu' per protegir Torre Negra (19/jun/17)


  • Comparteix:

Vista aèria de Torre Negra

Vista aèria de Torre Negra

Sant Cugat fa un pas més per protegir Torre Negra amb la classificació de 165 hectàrees de la zona com a sòl no urbanitzable ordinari. Per fer-ho possible l'equip de govern portarà aprovació provisional al ple d'aquest mes la modificació puntual del PGM d'aquest sector per preservar aquest espai natural i evitar que s'hi pugui edificar. La constructora Núñez i Navarro, propietària majoritària dels terrenys, té previst desenvolupar-hi una urbanització amb 2.800 pisos.

Aquesta és la la tercera modificació del PGM després que el Tribunal Suprem (TS) confirmés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que considerava que Torre Negra no podia ser preservat pels seus valors naturals. Els tribunals, però, van reconèixer la competència de l'Ajuntament per classificar aquest àmbit com a sòl no urbanitzable ordinari, que és la fórmula que ha impulsat el consistori.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, s'ha mostrat convençut que aquesta modificació pot ser la definitiva.

Damià Calvet

Nosaltres creiem que aquesta és una modificació molt sòlida, molt ben justificada jurídicament. Defineix en base a dues claus ordinàries de classificació del sòl, la 27 que és parc forestal i la 6 que és espai lliure permanent, i que recull perfectament les preexistències, tant les residencials com les d'equipaments.


La modificació que es presenta ara proposa classificar com a sòl urbà els tres nuclis existents a la zona: la urbanització residencial Torre Negra, que ja havia estat sòl urbà al PGM de 1976, el Club Tennis Natació Sant Cugat i l'escola Avenç, que fins ara era sòl no urbanitzable, 'per facilitar-ne la gestió'.

Durant aquest procés s'han interposat nou al·legacions, les dels propietaris i les de les empreses privades que s'han desestimat perquè, segons Calvet, 'hi ha la voluntat de preservació' i s'han estimat parcialment les dels equipaments i del centre esportiu, que 'han suposat canvis poc substancials'. El titular d'Urbanisme també veu possible que si la modificació prospera Núñez i Navarro interposi un contenciós.

Damià Calvet

La defensa de Torre Negra sabem que és una carrera de fons. Mereix tota la intensitat de feina de l'àmbit de Territori i de l'Ajuntament però també sabem que té enemics poderosos que en la seva aprovació definitiva interposaran de nou contenciosos.


L'estudi també inclou que els nuclis dispersos residencials de l'avinguda de Can Bellet i de l'avinguda de Can Calado siguin verds privats.

Amb l'aprovació d'aquest text es culminarà el tràmit municipal i l'expedient s'enviarà a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona per a la seva aprovació definitiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.