La restauració de l'estany de la Guinardera començarà a finals d'abril


Temes relacionats

La restauració de l'estany de la Guinardera començarà a finals d'abril (23/mar/18)


  • Comparteix:

La restauració pasaitgística de l'estany de la Guinardera arrencarà a finals d'abril. Les obres, que comportaran el buidatge i la impermeabilització de l'estany, la millora de la vegetació i la redefinició dels marges, tenen un cost de 344.176,60 euros, dels quals 270.000 provenen dels pressupostos participatius del 2016. El projecte renovarà l'espai i millorarà la convivència entre usuaris i la fauna de la zona i acabaran a principis del 2019.

L'Ajuntament es planteja el projecte com una renovació d'un espai molt utilitzat per la ciutadania, com ha explicat la tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà Cristina Paraira.

Cristina Paraira

L'obra és ambiciosa, per una banda és refer la làmina que aguanta d'aigua i de l'entorn. Farem camins, miradors, instal·larem una zona de pícnic perquè es pugui gaudir.


El projecte va ser un dels més votats dels processos participatius, però els diners assignats al projecte es quedaven curts per als objectius del consistori i ha calgut complementar-ho amb els comptes d'inversions. Així ho ha assenyalat el comissionat de Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech.

Joan Puigdomènech

La magnitud de la transformació no ho cobria el pressupost participatiu de 270.000 euros. És bo no deixar-ho a mitges i hem necessitat complementar-ho amb el pressupost ordinari d'inversions.


Primera fase
Les obres començaran amb el buidatge de l'estany, el drenatge i neteja dels fangs i el residus i la retirada del material d'impermeabilització antic. Les obres preveuen que, mentre no hi hagi aigua, s'habiliti un estany provisional per a la fauna. El llit de l'estany rebrà una nova base de làmina butílica que es cobrirà amb terra, per evitar que quedi a la vista.

Als marges, es recuperaran dos antics pous, un a l'extrem més proper a les oficines de Ricoh i l'altra prop del Junior. Al marge nord s'instal·larà un molí eòlic que extreurà aigua d'un dels pous i a l'est hi haurà una platja de graves que permetrà acostar-se a la fauna.

També es millorarà la vegetació mitjançant la poda i el desbrossament i la retirada d'espècies invasores que afecten la flora autòctona. De la mateixa manera, es retiraran les tortugues de Florida abandonades per preservar les autòctones que hi viuen. Aquests exemplars seran traslladats al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

Precisament la convivència entre fauna i usuaris és una de les prioritats del projecte, com ha explicat el cap de Paisatge i Verd Urbà de l'Ajuntament, Jordi Torrijos.

Jordi Torrijos

La zona nord tindrà espais per estada de les persones i a l'altra banda hi haurà els animals, que no podran accedir -hi per terra. Així es millora la convivència.


La segona fase
Quan acabin les obres, l'objectiu és redefinir els usos de l'espai amb la col·locació de miradors sobre l'aigua, taules de pícnic i cartells informatius sobre la flora i fauna de la zona, que afegiran un caire educatiu a l'estany.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.