Sant Cugat canvia la plaça del Rei per plaça de l'U d'Octubre


  • Comparteix:

Imatge de la plaça del Rei

Imatge de la plaça del Rei

La plaça del Rei passarà a designar-se plaça de l'U d'Octubre. El ple municipal ha donat el vistiplau aquest dilluns al canvi, que ha suscitat un debat entre els grups municipals. Part de l'oposició ha lamentat que la nova designació s'hagi aprovat trencant l'ampli consens mantingut fins ara per a tots els canvis en el nomenclàtor, fet que ha motivat el vot contrari de Cs, ICV-EUiA, el PSC i el PP. La mateixa sessió també ha donat llum verda a nous noms a altres indrets de la ciutat.

ESCOLTA-HO

La portaveu del govern, Cristina Paraira, ha explicat per què s'ha decidit finalment optar per plaça de l'U d'Octubre.

Cristina Paraira

El que volem amb el canvi és fer honor a tot el que va passar l'1 d'octubre, a la democràcia i la llibertat que volem assolir.


Tot i així, quatre grups de l'oposició hi han votat en contra, ja que consideren que la proposta trenca amb el consens requerit fins ara per als canvis i incorporacions en el nomenclàtor. És el cas de Cs, que, a més, creu que el nou nom trenca amb la convivència. Aldo Ciprian és el portaveu de Cs.

Aldo Ciprian

Se segueix trencant la convivència. A més, votem en contra perquè no volem ser còmplices de falses comissions, de propostes participatives improductives, on el mateix equip de govern actua al seu capritx obviant les normes de participació que falseja.


Una visió compartida pel portaveu del PP, Álvaro Benejam, que veu en la nova designació l'exclusió d'una part de la ciutadania.

Álvaro Benejam

La plaça del Rei sempre serà la plaça del Rei. L'1 d'octubre només és un símbol de divisió i confrontació social, d'il·legalitat i de golpisme institucional


En el cas del vot contrari d'ICV-EUiA, el portaveu, Ramon Gutiérrez, ha lamentat que l'equip de govern hagi decidit 'tirar pel dret'.

Ramon Gutiérrez

Ara ens porten una proposta que té el vot contrari de quatre grups. Quan ha interessat el consens ha servit per aturar la proposta però quan no ha interessat s'ha decidit per tirar pel dret.


En la mateixa línia, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha criticat que s'hagi acceptat el canvi 'en calent'.

Pere Soler

Posar noms en calent és el mateix esperit que intenta evitar el nomenclàtor . S'ha trencat el principi de consens de la comissió de nomenclàtor.


Tot i les crítiques a la forma en què s'ha portat a aprovació el canvi de nom de la plaça del Rei, la CUP-PC i ERC-MES han subratllat la necessitat de la modificació. Així ho ha defensat el regidor republicà Èric Gómez.

Èric Gómez

Cal aquest espai i retre homenatge a totes les persones que van fer possible l'1 d'octubre i tota la ciutadania que va patir l'agressió dels cossos de seguretat.


La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, també ha volgut contestar als grups que han defensat que el nou nom trenca amb la convivència.

Núria Gibert

El que sempre m'ha generat fractura és tenir una plaça del Rei. Estem molt contentes perquè intercanviem els valors d'aquests dos noms.


El regidor no adscrit Dimitri Defranc també ha votat a favor.

A banda de la proposta de l'U d'Octubre, també s'havia estudiat la possibilitat d'anomenar l'espai com a plaça de Sota Campanes o de la República. Cap d'aquestes propostes comptava amb un suport unànime dels grups municipals. Finalment s'ha elevat al ple la proposta solicitada per l'ANC, Òmnium Cultural i el CDR, que havien recollit signatures per propiciar el canvi.

Noves designacions
Sant Cugat renovarà el nomenclàtor amb nous noms al centre, Mira-sol, Volpelleres i les Planes. Els canvis serviran majoritàriament per anomenar espais que fins ara no ho estaven, com els jardins del costat de l'estació de Volpelleres, que seran els Jardins de Caterina Albert, o l'espai verd al mateix barri que els veïns van decidir anomenar Parc de la Guineu. Al centre, la placeta que s'ha urbanitzat prop de l'escola Joan Maragall es dirà placeta de Joana Raspall i l'espai del costat del Celler Modernista serà la plaça de la Cooperativa.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.