El servei de teleassistència: el botó de la tranquil·litat


  • Comparteix:

Sant Cugat ofereix dos tipus de servei de teleassistència domiciliària per a persones grans: el servei local gestionat per l'Ajuntament i el de Creu Roja. Tots dos estan dirigits a persones majors de 65 anys que visquin soles i que pateixin d'alguna dificultat física. Funciona mitjançant un equipament telefònic connectat a una central receptora les 24 hores del dia i tots els dies de l'any. Les persones usuàries disposen d'un botó en forma de penjoll que han de prémer per connectar-se amb la central per qualsevol incidència.



La María Teresa Linares és usuària del Servei Local de Teleassistència, mentre que la Pepa Palomas es beneficia del servei que ofereix Creu Roja. Totes dues coincideixen en destacar la 'seguretat' i la 'tranquil·litat' que els proporciona disposar d'aquest botó.

Maria Teresa Linares

No saps quan pots patir un mareig o una caiguda. Em sento més segura perquè sé que estan pendents de mi. / Saps que tens una ajuda si et passa alguna cosa i estàs sola. Et dóna seguretat.


La tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida i Progrés Social, Susanna Pellicer, explica que es tracta d'un servei 'd'acompanyament'.

Susanna Pellicer

A vegades és un servei només de companyia, d'acompanyament que, per descomptat també té el servei d'urgències.


De la seva banda, la responsable del Centre de Coordinació de Creu Roja, Begoña Aricha, detalla en què consisteix la feina dels teleoperadors quan reben una trucada.

Begoña Aricha

El primer que fa és escoltar quina és la demanda i la situació. El primer nivell és una trucada de cortesia, una conversa per veure què passa i es queda aquí. El nivell dos ja implica la mobilització de recursos.


En la majoria de situacions els teleoperadors contacten amb algun familiar i també avisen els serveis corresponents per atendre la situació. L'Ajuntament proporciona aquest servei des de fa 10 anys, a partir d'una llei de Serveis Socials de l'Estat espanyol i de convenis amb la Diputació de Barcelona. Molts dels usuaris opten pel servei de Creu Roja mentre es troben en llista d'espera per disposar del local. Les persones beneficiàries tenen el suport de voluntaris i personal especialitzat i, a més, el servei es complementa amb agendes personalitzades i un seguiment continuat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.