Avís preventiu d'espisodi d'elevada contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen


Temes relacionats

L'AMB aprova un paquet de 33 mesures per combatre la contaminació atmosfèrica (31/gen/17)


  • Comparteix:

Es tracta d'un avís de l'AMB i de la Generalitat

Es tracta d'un avís de l'AMB i de la Generalitat

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa aquest dijous el protocol d'actuació per un episodi ambiental de contaminació atmosfèrica elevada, en la seva fase d'avís preventiu, de diòxid de nitrogen (NO2). En aquest sentit, l'ens dóna un seguit de consells i recomanacions a la ciutadania, els ajuntaments i les empreses per reduir la contaminació, com és habitual quan els nivells de NO2 superen els límits establerts per la Unió Europea i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la previsió a 24 hores no indica una millora.

Consells i recomanacions

- Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit i utilitzar el transport públic.

- Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, o utilizar cotxe compartit).

- Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques).

- En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

Mesures de l'AMB i recomanacions als ajuntaments en obres públiques

- Aturar la producció i aplicació d'asfalt.

- Minimitzar els desplaçaments dels vehicles i maquinària de les obres, així com el temps que estan en funcionament.

Restriccions al trànsit
De moment l'avís no és d'alta contaminació, tot i que cal estar atents a l'evolució. Si els nivells de NO2 no milloren, dins de la zona de baixes emissions (ZBE) a l'àmbit rondes de Barcelona, no podran circular mentre duri l'episodi de contaminació els turismes sense etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B) i les furgonetes anteriors a Euro. A partir del desembre d'aquest any tampoc podran circular les motocicletes i ciclomotors sense etiqueta ambiental de la DGT.

En un futur, s'afegiran a les restriccions els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3, que inicialment estaran exempts de la mesura. Els vehicles d'emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials hi podran circular sempre, independentment de la seva etiqueta de la DGT.

Aquestes restriccions de trànsit s'estableixen entre les set del matí i les vuit del vespre els dies laborables d'aquest divendres fins al dia de declaració de final d'episodi.

Durant els episodis de contaminació, el transport públic oferirà la màxima capacitat operativa. S'augmentarà l'oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Rodalies, especialment en les hores punta mentre duri l'episodi, i entrarà en funcionament el títol ambiental T-Aire.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.