La gegantera Cristina Zafra, primera dona en 32 anys que portarà la Marieta en el 'Paga-li Joan'


  • Comparteix:

La gegantera Cristina Zafra es convertirà aquest divendres en la primera dona que acompanyarà els passos de la Marieta durant el ball del 'Paga-li Joan'. A més, ballarà al costat de la seva parella, Marc Molina, que portarà en Joan. Tots dos, que també són Diables i portadors de bestiari, agafen el repte 'amb il·lusió' i intenten 'normalitzar' el protagonisme de les dones en aquest tipus d'activitats.

La Marieta i en Joan, els Gegants de Sant Cugat, obriran com cada any el 'Paga-li Joan', que enguany comptarà amb 61 parelles d'adults i 33 d'infantils. En el tradicional ball de Sant Pere, Cristina Zafra es convertirà en la primera dona de la història en portar la Marieta, que mesura 4,20 metres i pesa prop de 65 quilos. Un fet que la mateixa Zafra assegura que 'hauria de ser normal'.

Cristina Zafra

No esperava tant ressò. No ho he fet per ser la primera dona, ho he fet perquè em venia de gust. Suposo que és normal si en 32 anys cap dona l'ha ballat, tot i que hauria de ser l'habitual.


Zafra també ha portat el Gall i el Boc dels Diables, bestiari més pesat que els gegants. Ho explica la seva parella, Marc Molina, que serà l'encarregat de ballar en Joan en el ball del vano i el ram i que també ha destacat la castellera Mireia Ferrés.

Marc Molina

Tenim a la Mireia de Castellers i a ella, que porten el gall i no s'ha fet tant ressò, quan és un bestiari que pesa una tona i mitja més que els gegants.


De la seva banda, el responsable de la comissió de ball dels geganters, Ferran Ballester, s'ha mostrat 'il·lusionat' que una dona porti la Marieta per primera vegada i que ho faci 'en el moment més important de l'any' per la colla.

Ferran Ballester

Fa 32 anys que els gegants de Sant Cugat es van crear i ens fa molta il·lusió que una dona porti un gegant en el moment més important de la Festa Major i segurament el més important per la colla.


Participació dels geganters durant la Festa Major
A més d'obrir el ball del 'Paga-li Joan', durant la Festa Major la Marieta, en Joan, la Salut, el Monjo i en Valentí, tota la família gegantera, participaran activament en diverses activitats. Els geganters formaran part, com és tradició, del seguici d'inici de Festa Major, del seguici nocturn i del seguici de Sant Pere.

A més, també seran els amfitrions de la 32a Trobada de Gegants, que tindrà lloc dissabte amb un recorregut que arrenca des de la plaça de la Vila a dos quarts de set per arribar a la plaça d'Octavià, on cap a dos quarts de nou ha de començar la presentació dels gegants i les colles participants i el ball conjunt. La trobada comptarà amb la participació de la Colla Gegantera els Manotes de la Riera de Gaià, la Colla Gegantera de Sant Fruitós de Bages, Gegants i Caparruts de Ripoll, la Colla de Geganters de Sant Joan Despí, els Gegants de Matadepera, els Gegants del Prat de Llobregat, els Gegants de l'Horta de Sant Joan, la Colla de Geganters d'Aiguafreda, els Gegants de Valldoreix, i els Caparrots i els Geganters de Sant Cugat.

La colla santcugatenca llegirà durant la celebració un comunicat de suport als 'presos polítics' amb menció especial pel santcugatenc Raül Romeva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.