Julio Rodríguez: 'El militar hauria de ser l'enemic més gran de la guerra'


Temes relacionats

Beatriu Guarro: 'S'ha intentat cobrar serveis d'urgències públics a sense papers i és il·legal' ( 7/jul/18)

Yayo Herrero: 'Vivim en un sistema econòmic que ha tallat el cordó umbilical amb la Terra' ( 6/jul/18)

La Unipau proposa les relacions humanes com a principal mètode per a la seguretat ( 5/jul/18)


  • Comparteix:

La promoció d'una indústria de la pau i obrir un debat ciutadà sobre de què i com volem que sigui el nostre model de defensa. Aquestes són algunes de les teories que ha posat sobre la taula l'excap de l'Estat Major de la Defensa i ara Secretari General de Podemos a Madrid, Julio Rodríguez Fernández, a la conferència 'Pau i seguretat. Un concepte de pau centrat en les persones', al 33è curs d'estiu de la Unipau.



ESCOLTA-HO

Rodríguez, molt criticat a les esferes militars per la seva adhesió al partit morat, ha defensat el seu pensament d'esquerres i antimilitarista 'que no vol dir antiforces armades'. Per a Julio Rodríguez hi ha tres punts clau en què s'ha de basar el model estatal de defensa militar. Ha de ser més transparent amb la societat, la ciutadania ha de poder decidir de què vol defensar-se i com i fer una anàlisi exhaustiva de la situació de l'Estat.

Julio Rodríguez

Una altra cosa és debat sobre el paper que han de jugar les Forces Armades dins l'Estat pel que fa el pressupost i el paper que han de jugar. Crec que és un debat que d'estar obert a tota la societat i no només als experts.


Segons Julio Rodríguez l'actual model de les Forces Armades és insostenible i ha generat un gran deute. Per revertir aquesta situació, l'exmilitar aposta per polítiques a llarg termini que transformin l'exèrcit i la indústria armentística. El problema, tal i com ha lamentat Rodríguez, és que els lobbys s'interposen al canvi.

Julio Rodríguez

Cal obrir un procès sobre quin tipus de Forces Armades necessitem en funció de les amenaces i com arribem a aquest canvi. Requerià plans de capacitats i plans de reducció de personal però d'una manera progressiva.


La base d'aquesta transformació passa per l'educació des de les escoles i la de la societat en general que, afirma Rodríguez, ha de pressionar als governants per exercir el dret a decidir com i de què ens volem defensar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.