Sant Cugat, quarta ciutat amb més registres de documents de voluntats anticipades

Més de 1.100 santcugatencs han registrat les seves últimes voluntats en cas de malaltia


Temes relacionats

Sant Cugat dóna suport a la regulació de l'eutanàsia (16/jul/18)


  • Comparteix:

Sant Cugat és el quart municipi que més documents de voluntats anticipades (DVA) registra a Catalunya. Segons el Departament de Salut, de les 89.118 persones que han dipositat aquest document al registre, el 7,6% són santcugatencs. El DVA és un document on la persona deixa per escrit les instruccions sobre com vol que s'actuï en intervencions o tractaments mèdics en cas que no ho pogués expressar verbalment. Des de l'Associació Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD-Cat) i la seva secció a Sant Cugat treballen per a informar als ciutadans sobre què és el DVA, per a què els pot servir i quins són els seus drets com a malalt.

La delegació local de DMD obre despatx els dilluns de dotze a dues del matí a la Casa de Cultura on atenen dubtes i qüestions relacionades amb el DVA. També ajuden la persona a omplir el document i entrar-lo a registre.

La coordinadora de DMD Sant Cugat, Consol Farràs, ha explicat a Cugat.cat que no li sorprenen aquestes xifres, creu que el teixit associatiu de la ciutat i la proximitat amb l'Universitat Autònoma afavoreix un clima de reflexió.

Consol Farràs

Tot això porta a què hi hagi una mica més de reflexió filosòfica o bé, de coses no tant del 'dia a dia', és a dir, que pensen una mica més què és la vida, què és la mort... No m'ha sorprès i me'n alegro.


DMD Sant Cugat treballa colze a colze amb l'Ajuntament per divulgar entre els santcugatencs la possibilitat d'acollir-se a aquest dret. La sòcia Montse Gifra ja tenia fet el DVA des de fa 8 anys, el va fer davant notari.

Montse Gifra

Yo fa 8 anys que em vaig fer el document, el vaig fer a través de notari. Tenia molt clar que volia fer amb la meva vida en una situació d'aquest tipus. Després, vaig conèixer DMD i em va semblar fantàstic, per això em vaig associar.


El percentatge de dones que entra a registre el DVA és superior al dels homes. Per edats, les persones que fan el document són majoritàriament persones grans. Per demarcacions, a Barcelona hi ha registrats gairebé el 78% dels DVA. A Tarragona, més del 8% a Lleida prop del 4% i a Girona el 10%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.