Sant Cugat, quarta ciutat amb més registres de documents de voluntats anticipades

Més de 1.100 santcugatencs han registrat les seves últimes voluntats en cas de malaltia

Societat

Publicat el 27/jul/18 per Eva Garrido

Sant Cugat és el quart municipi que més documents de voluntats anticipades (DVA) registra a Catalunya. Segons el Departament de Salut, de les 89.118 persones que han dipositat aquest document al registre, el 7,6% són santcugatencs. El DVA és un document on la persona deixa per escrit les instruccions sobre com vol que s'actuï en intervencions o tractaments mèdics en cas que no ho pogués expressar verbalment. Des de l'Associació Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD-Cat) i la seva secció a Sant Cugat treballen per a informar als ciutadans sobre què és el DVA, per a què els pot servir i quins són els seus drets com a malalt.

La delegació local de DMD obre despatx els dilluns de dotze a dues del matí a la Casa de Cultura on atenen dubtes i qüestions relacionades amb el DVA. També ajuden la persona a omplir el document i entrar-lo a registre.

La coordinadora de DMD Sant Cugat, Consol Farràs, ha explicat a Cugat.cat que no li sorprenen aquestes xifres, creu que el teixit associatiu de la ciutat i la proximitat amb l'Universitat Autònoma afavoreix un clima de reflexió.

Consol Farràs

Tot això porta a què hi hagi una mica més de reflexió filosòfica o bé, de coses no tant del 'dia a dia', és a dir, que pensen una mica més què és la vida, què és la mort... No m'ha sorprès i me'n alegro.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



DMD Sant Cugat treballa colze a colze amb l'Ajuntament per divulgar entre els santcugatencs la possibilitat d'acollir-se a aquest dret. La sòcia Montse Gifra ja tenia fet el DVA des de fa 8 anys, el va fer davant notari.

Montse Gifra

Yo fa 8 anys que em vaig fer el document, el vaig fer a través de notari. Tenia molt clar que volia fer amb la meva vida en una situació d'aquest tipus. Després, vaig conèixer DMD i em va semblar fantàstic, per això em vaig associar.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El percentatge de dones que entra a registre el DVA és superior al dels homes. Per edats, les persones que fan el document són majoritàriament persones grans. Per demarcacions, a Barcelona hi ha registrats gairebé el 78% dels DVA. A Tarragona, més del 8% a Lleida prop del 4% i a Girona el 10%.