Domènec Miquel: 'Ens hem passat 18 anys sense fer cap mena d'inversió pública al Monestir'

Societat

Publicat el 13/ago/18 per Sílvia González

El nou Comissionat del Reial Monestir, Domènec Miquel, ha justificat la inversió de dos milions d'euros en la restauració de l'església adduint que el conjunt patrimonial no va rebre cap inversió pública entre el 1998 i el 2016. En una entrevista a Cugat.cat, Miquel exposa que la reincorporació de la Generalitat i la Diputació en la gestió del Monestir ha contribuït darrerament a una millor preservació i divulgació de l'espai. Per executar el Pla Director, el comissionat reclama voluntat política i crear un comitè que doni els permisos per a la celebració d'activitats no religioses.

Escolta-ho

Domènec Miquel, expert reconegut en la història del Monestir, assumeix el càrrec com a Comissionat del Reial Monestir posant els punts sobre les is. Sobretot amb la gestió que els governs previs a Mercè Conesa van fer del conjunt monumental, un període en què més que crear un monument popular 'es va fer populisme'. I això, diu Miquel, va passar factura al Monestir, ja que durant 18 anys només va rebre inversions de la parròquia.

Domènec Miquel

La Generalitat va deixar d'invertir, l'Ajuntament no tenia diners i tampoc no invertia. Per tant, ens hem passat 18 anys sense que el Monestir rebés cap inversió pública.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El conjunt monàstic, fundat al segle IX, és un dels majors exponents de l'art medieval de Catalunya i és símbol de la ciutat. Miquel assegura que cal acostar-lo a la ciutadania amb codis concrets com la prohibició de l'aparcament al recinte i la integració de la plaça de l'Om al conjunt monumental com a espai interior.

Domènec Miquel

L'Ajuntament del moment va considerar que havia de ser un espai obert. Dóna així la sensació que és via pública i no, és un espai interior del Monestir.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



El Comissionat del Reial Monestir ha qualificat com a 'extraordinària' la tasca feta per l'exrector de la parròquia, Blai Blanquer, en la preservació de l'espai. Una protecció que requerirà fusionar els plans directors existents i també voluntat política per executar un full de ruta que doni al monument la rellevància que es mereix com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'historiador també ha destacat la necessitat que passi a mans del servei públic la gestió de l'arxiu de la parròquia. Sobre la possibilitat que l'església pugui acollir 'Pedra i Sang', Miquel considera que el muntatge 'coixeja una mica' i que hauria de ser més rigorós en termes històrics per assolir la qualitat òptima per entrar a l'espai.