Robert Manrique (UAVAT): 'Em fa fàstic que s'usi el dolor aliè per fer política de baix nivell'


  • Comparteix:

Manrique, aquest dijous en la roda de premsa de la UAVAT / Foto: ACN

Manrique, aquest dijous en la roda de premsa de la UAVAT / Foto: ACN

La víctima de l'atemptat d'Hipercor Robert Manrique porta 31 anys assistint persones afectades per atacs terroristes. Des del desembre passat, treballa de forma activa per ajudar les víctimes i familiars de l'atac jihadista a Barcelona i Cambrils, un nombre d'afectats que puja a les 200 persones. Una assistència integral -jurídica, administrativa i psicològica- que deixa en evidència 'l'abandonament 'del govern espanyol' cap als afectats. Amb motiu del primer aniversari del 17-A, Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), atén Cugat.cat en el programa 'Connectats a l'estiu'.

ESCOLTA-HO

Les frases més destacades de l'entrevista

-'El terrorisme jihadista no té res a veure amb el terrorisme que coneixíem fins ara. Són gent que poden fer qualsevol bestiesa'.

-'Evitar que entre milions de persones surtin persones manipulades que facin mal a la gent és molt complicat'.

-'Si us plau, senyors polítics, poden barallar-se a partir del 18 d'agost? Aquest divendres és el dia de les víctimes'

-'És digne d'estudi que mai cap víctima del terrorisme no s'hagi pres la justícia per la seva mà. És una mostra de la dignitat infinita de les víctimes'.

-'Des de la UAVAT hem fet l'assistència integral que no ha fet el govern espanyol'.

-'Vam haver d'anar a Madrid perquè el govern visités la família d'un dels menors assassinats. Havien passat 11 mesos de l'atemptat'.

Les xifres de la UAVAT
-95 de les 150 víctimes ateses presenten lesions psicològiques actualment

-182 persones han contactat amb la UAVAT en aquests mesos per demanar informació.

-La majoria, 137, són víctimes de l'atemptat de la Rambla; dues de la Diagonal; vuit de Cambrils i tres de l'explosió d'Alcanar.

-D'aquests 150, 85 van ser testimonis directes dels atemptats; 13 són ferits físics; 37, afectats indirectes i 15 estan pendents encara de categoritzar.

-Amb relació a les lesions, 89 presenten lesions psicològiques; vuit, físiques; sis, físiques i psicològiques i 28 no presenten lesions.

-El 63% de les 150 víctimes, 95, presenten lesions psicològiques actualment. D'aquestes, 37 persones persones pateixen records angoixants involuntaris; 41 eviten els llocs o els records que evoquen els atemptats; 33, alteracions negatives cognitives; 55, alteracions de l'estat d'ànim; 41, alerta i hiperreactivitat i 35, alteracions en altres àrees.

-De les 150 persones ateses, 108 (72%) no havien tramitat la sol·licitud al ministeri de l'Interior. 121 (81%) no havia realitzat cap denúncia penal; 124 (83%) no havia demanat assessorament jurídic i 97 no havia demanat un informe mèdic o psicològic (65%).

-De les ajudes amb tràmits dels expedients del ministeri de l'Interior, s'han cursat 85 expedients: 82 han tramitat el Reconeixement de Víctima del Terrorisme (RVT), 79, l'ajuda psicològica i tres, indemnització de danys materials (Alcanar).

-Del total d'expedients tramitats a la Subdirecció de Víctimes del Terrorisme a través de la UAVAT, nou han estat concedits; tres, rebutjats i 73 es troben pendents de resolució.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.