Lily Traubmann: 'Les Dones de Negre han instigat els moviments pacifistes d'Israel'

La membre del Moviment Dones de Negre ha visitat el 33è curs d'Estiu de la Unipau


  • Comparteix:

'El Moviment Dones de Negre va ser la llavor d'altres moviments pacifistes a Israel'. La feminista i activista, membre del Moviment Dones de Negre, Lily Traubmann ha fet parada aquest dimarts a la 33a edició del curs d'Estiu de la Unipau amb la xerrada 'El moviment de les Dones de Negre: Israel en el feminisme i la lluita per la pau'. Al llarg dels minuts que ha compartit amb el públic al Centre Borja, Traubmann ha fet balanç dels 30 anys de la seva lluita contra l'ocupació israeliana a Palestina, de la qual forma part des de jove. Recuperem aquesta entrevista emesa el 10 de juliol.



ESCOLTA-HO

Traubmann va entrar al Moviment de Dones de Negre després de l'intifada de 1989. A partir d'aquí, juntament amb un grup de dones activistes, van decidir manifestar-se en contra de l'ocupació i la violació de drets humans que l'exèrcit israelià exercia als territoris palestins.

Vestides totalment de negre com a símbol de dol, les dones del moviment es concentraven enmig del Jerusalem israelià. La seva lluita va servir per encoratjar altres dones d'arreu del món unir-se a la causa. Segons Llily Traubmann, aquesta unió les animava i les feia sentir més acompanyades.

Lily Traubmann

Les dones tenim aquella cosa de no deixar-nos vèncer. Moltes vagades, quan volem alguna cosa o creiem en alguna cosa seguim lluitant sense cap tipus de reconeixement, cosa a la que ja estem acostumades.


Tot i això, Traubmann ha fet autocrítica del moviment. Segons l'activista, el discurs de les Dones de Negre s'ha ancorat en l'ocupació israeliana i que aquest 'hauria d'evolucionar'.

Lily Traubmann

És important fer un discurs contra el nacionalisme extrem al que s'està arribant. Estic en contra del discurs de la por, aposto per mostrar un missatge positiu. Ni tothom està en contra dels israelians ni els palestins són terroristes.


Per Traubmann, una de les solucions del conflicte passa per la creació d'espais compartits entre israelians i palestins. L'activista afirma que des de totes dues bandes hi ha molts prejudicis.

Lily Traubmann

La lluita en conjunt ja és un canvi. El fet de treballar en conjunt i trobar una solució comú ja és un gran canvi.


El Moviment Dones de Negre s'ha convertit en un símbol de la lluita pacifista a israel. El caire de les seves manifestacions s'ha exportat arreu del món i l'han fet seu dones de Sèrbia -amb la guerra dels Balcans- i de Colòmbia amb les dones de 'La ruta pacífica'.






  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.