Raül Romeva: sis mesos a presó


  • Comparteix:

Fa mig any que el santcugatenc Raül Romeva és a presó provisional. El jutge del Tribunal Suprem (TS), el també santcugatenc Pablo Llarena, va dictar el 23 de març el seu ingrés, per segona vegada, al centre penitenciari d'Estremera, investigat per un presumpte delicte de rebel·lió. Amb ell, també van quedar privats de llibertat Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell i Dolors Bassa, afegint-se a Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn. El motiu: el procés independentista.

Durant tot aquest temps han estat innumerables les mostres de suport a l'exconseller i la resta d'investigats. Des de concentracions a marxes, castells i concerts. També s'han posicionat les institucions i les reivindicacions han arribat a instàncies internacionals. Romeva, però, continua a presó provisional sis mesos després a l'espera de judici. Des d'allà, ha rebut tot aquest suport i ha expressat el seu compromís amb el dret del poble català a decidir el seu futur. La seva dona, Diana Riba, ja explicava en una entrevista a Cugat.cat que la situació personal és 'molt dura, però molt col·lectiva'. En aquest sentit, Riba recorda que, tot i que 'de la presó se surt i de l'exili es torna', estan preparats per a 'un judici molt i molt injust'.

Els gausacs amb el mocador per a la llibertat dels presos / Foto: Gausacs
Els gausacs amb el mocador per a la llibertat dels presos / Foto: Gausacs


D'Estremera a Lledoners
El 4 de juliol, Raül Romeva va ser traslladat al centre penitenciari de Lledoners, una vegada completada la instrucció. Un punt d'inflexió coincident amb el canvi al govern espanyol, tot i que totes les peticions per recuperar la llibertat han estat denegades per les instàncies judicials. 'Esperem que el que estem vivint serveixi per crear una Catalunya forta democràticament', ha afirmat Diana Riba a Cugat.cat.

Centre Penitenciari d'Estremera / Foto: Diana Riba
Centre Penitenciari d'Estremera / Foto: Diana Riba


Judici
L'exconseller d'Exteriors està a l'espera de judici, que es preveu que comenci aquesta tardor. En un article publicat al diari 'Ara', però, Romeva ja ha augurat que el judici contra la causa independentista 'no anirà bé' perquè l'Estat espanyol 'ha portat molt lluny la judicialització d'un problema polític'. En aquest sentit, preveu que el Tribunal Suprem 'pretendrà omplir de raons' els delictes que se'ls atribueixen. Però, amb tot, Romeva ha alertat l'Estat que després del judici 'el problema persistirà' i ha recordat a l'independentisme que la causa 'exigeix tenacitat i fermesa, però també paciència'.

Entrada de Romeva per declara / Foto: ACN
Entrada de Romeva per declara / Foto: ACN


'No és il·legal, ni tan sols a Espanya, celebrar un referèndum', diu Romeva, que, amb tot i al seu parer, 'la decisió ja està presa, perquè res no importa: és un pols contra l'Estat'.

Reportatge de Cugat.cat
Coincidint amb la commemoració del referèndum invalidat pel Tribunal Constitucional de l'1 d'octubre, fets que han motivat bona part del procés judicial contra els dirigents independentistes; Cugat.cat prepara un especial informatiu. En aquest destaca el reportatge que el mitjà ha gravat en les darreres setmanes amb la dona i l'entorn de Raül Romeva. Aquest diumenge es pot veure l'avançament i el reportatge íntegre es publicarà el mateix dilluns 1 d'octubre.




Diana Riba

De la presó se surt i de l'exili es torna, tenim clar que és temporal però hem de gestionar aquesta temporalitat. Estem centrats en el judici, que serà molt injust.

Diana Riba

Esperem que el que estem vivint serveixi per crear una Catalunya forta democràticament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.