Una nova comissió d'experts, entre ells el santcugatenc Borja de Riquer, assessorarà sobre el futur dels Papers de Salamanca


  • Comparteix:

En cas que s'acabin retornant els documents, aquests es dipositaran a l'ANC, a Sant Cugat

En cas que s'acabin retornant els documents, aquests es dipositaran a l'ANC, a Sant Cugat

El retorn dels Papers de Salamanca sembla estar una mica més a prop. El Patronat de l'Arxiu ha donat llum verda a la comissió d'experts, entre els quals hi ha l'historiador santcugatenc Borja de Riquer, que ha d'assessorar el Ministeri de Cultura sobre el futur d'aquest documents incautats durant la Guerra Civil. En cas d'aconseguir el seu retorn, aquests documents es dipositarien a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a la nostra ciutat.

La històrica reclamació pel retorn a Catalunya dels Papers de Salamanca ha fet una passa endavant. Així es desprèn del fet que el Patronat de l'Arxiu hagi donat el vist-i-plau a la comissió d'experts que s'encarregarà d'assessorar el Ministeri de Cultura sobre le futur d'aquests documents.

La comissió, integrada per 18 personalitats, entre les quals hi ha l'historiador santcugatenc Borja de Riquer, ha rebut 13 vots a favor i els 2 vots en contra de l'alcalde de Salamanca i de la consellera de Cultura de Castella-Lleó, que diuen no entendre perquè la comissió d'experts creada l'any 2002 ja no és vàlida i se n'ha creat una de nova.

L'alcalde de Salamanca, Julián Lanzarote, ha reiterat també la voluntat d'animar a tots els salmantins a lluitar perquè l'arxiu no surti d'allà.

Julián Lanzarote

Tornaré a Salamanca per dir als meus veïns que ens preparem per defensar l'Arxiu perquè algú se'l vol endur d'allà.


Des del PP també s'ha manifestat la disconformitat per aquesta comissió, ja que segons el diputat Gonzalo Robles, dues terceres parts dels seus membres ja han expressat per escrit quina és la seva disposició en aquest tema. Robles h afegit que aquest grup d'experts 'ja té un guió escrit' i que l'únic que es pretén és 'cobrir una decisió de caràcter polític i no tècnic per complir un acord amb ERC de traslladar aquests papers'.

La Ministra de Cultura, Carmen Calvo, ha assegurat però que s'ha creat una nova comissió solvent i representantativa de diferents sensibilitats amb la voluntat que donin el seu parer, i ha negat que el destí d'aquests documents estigui ja predeterminat d'entrada.

Amb el vist-i-plau del Patronat de l'Arxiu, la comissió d'experts té ara un termini de dos mesos per fer una valoració. En cas que finalment s'acordés retornar aquests papers a Catalunya, el seu destí serà l'Arxiu Nacional, ubicat a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.